Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για το βραχυπρόθεσμο διάστημα σε ό,τι αφορά την πορεία των μετοχών – σε αντίθεση με την πορεία του χρυσού για την οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα bearish – βλέποντας, στο άμεσο μέλλον, ευκαιρίες τοποθετήσεων, γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται και από την επιστροφή των αμερικανικών funds στην Ευρώπη, τα οποία μετά από ένα σερί εκροών που κράτησε έξι εβδομάδες και που ήταν το μεγαλύτερο από τον Μάιο του 2012, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσδοκίες για περαιτέρω νομισματική τόνωση και το τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας ενίσχυσαν την επενδυτική ψυχολογία.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι η επενδυτική ψυχολογία παραμένει bullish, συνεχίζει να υπάρχει μία αυξανόμενη αντίφαση μεταξύ της επιδείνωσης του μακροοικονομικού σκηνικού και της θετικής κίνηση των μετοχών, πράγμα που σημαίνει πως οι επενδυτές καλό είναι να παραμείνουν alert.

UBS
Παρά την πρόσφατη εκτόξευση σε μία σειρά ευρωπαϊκών δεικτών, όπως ο DAX της Γερμανίας, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος ένα ευρύ ξεμπλοκάρισμα στην Ευρώπη, όπως σημειώνει ο επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης μετοχών της UBS κ. Mάικλ Ράιζνερ.
Οπως επισημαίνει, τεχνικά περιμένουμε την πρώτη σημαντική αντιστροφή της ανοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών μετοχών ως αρχή μίας νέας διορθωτικής υποχώρησης αργότερα μέσα στον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου, η οποία αναμένεται να αποτελέσει μία καλύτερη βάση για αγορές μετοχών.

Παρά το εντυπωσιακό ράλι πρόσφατα, όπως προσθέτει ο αναλυτής, βλέπουμε τις περισσότερες κυκλικές μετοχές και τις τράπεζες, είτε να δοκιμάζουν ξανά τα υψηλά του Μαρτίου ή να ορίζουν ένα χαμηλότερο υψηλό – κυρίως οι κλάδοι των αυτοκινητοβιομηχανιών και των πρώτων υλών, γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως θα υπάρξει ένα νέο τεστ σε χαμηλότερα επίπεδα αργότερα μέσα στον Μάιο και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η UBS θεωρεί ότι είναι προς το παρόν πολύ νωρίς για να προβλέψει κάποιος ένα ευρύ ξεμπλοκάρισμα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, ο κ. Ράιζνερ επισημαίνει ότι αναμένει τους κυκλικούς κλάδους να υπεραποδώσουν των μετοχών «αξίας» των το καλοκαίρι, κι έτσι η αδυναμία στα τέλη Μαΐου / αρχές Ιουνίου είναι μία ευκαιρία για τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.

Παράλληλα, η UBS σημειώνει πως οι πελάτες γύρισαν (μέτρια ωστόσο) σε καθαρούς πωλητές των μετοχών της Ευρώπης, τον Απρίλιο συνολικά, οδηγούμενοι από long-μόνο επενδυτές, παρ’ όλο που η Ιταλία είδε σημαντικές καθαρές αγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα.

Οπως σημειώνεται, η Ιταλία ηγήθηκε των αποδόσεων του μεγαλύτερου μέρους των περιφερειακών αγορών, λόγω της μείωσης των πολιτικών κινδύνων. Οι πελάτες της τράπεζας, ωστόσο, ήταν καθαροί πωλητές της Ισπανίας.

Σε επίπεδο κλάδων, οι πελάτες της UBS στράφηκαν στους κλάδους των ορυχείων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και αυτό ίσως δείχνει ότι υπάρχει αξία στον συγκεκριμένο κλάδο τη στιγμή που ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008.

Το πρόσφατο ράλι, που οδηγήθηκε από την αύξηση της όρεξης για ρίσκο των επενδυτών, προκάλεσε επίσης βαρύ κλίμα πωλήσεων των μετοχών στην αγορά της Ελβετίας ειδικότερα, αλλά η Γερμανία και η Σουηδία είδαν επίσης σημαντικές καθαρές πωλήσεις, όπως σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS.

BofAML
Επειτα από σχεδόν ένα χρόνο πολύ καλών αποδόσεων, υπάρχουν κάποια σημάδια εξάντλησης στο παγκόσμιο ράλι μετοχών, με όλο και λιγότερες μετοχές να χτυπούν νέα υψηλά και οι επενδυτές να κυνηγούν τις λίγες μετοχές που έμειναν πίσω, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch, συμβουλεύοντας πιο προσεκτικά στοιχήματα για περαιτέρω κέρδη στις μετοχές.
Το εσωτερικό εύρος της αγοράς επιδεινώνεται, γεγονός που υποδηλώνει πως όλο και λιγότερες μετοχές συμβάλλουν στο τρέχον ράλι στις διεθνείς αγορές. Ως εκ τούτου, ευνοείται αυτή τη στιγμή η αγορά calls για τοποθέτηση σε περαιτέρω άνοδο των μετοχών, όπως τονίζεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, 120 από τις εταιρείες του FTSEurofirst 300 χτύπησαν υψηλά 52 εβδομάδων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αλλά δεν ακολούθησαν την τελευταία άνοδο σε νέα υψηλά στον ευρύτερο δείκτη. Το ένα έκτο των μετοχών του δείκτη, εν τω μεταξύ, δεν έχουν χτυπήσει ακόμη υψηλό 52 εβδομάδων το τρέχον έτος.

Η BofAML εκτιμά ότι οι καταλύτες για μία κορυφή στην αγορά μετοχών θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία ανοδική κίνηση τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει την αντίδραση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ένδειξη της ψυχολογίας της αγοράς από τις ροές και τα επίπεδα ρευστότητας ή μία μεγάλη κίνηση σε κλάδους που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις.

Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις πως το τελευταίο συμβαίνει, όπως σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας και τονίζουν ότι η  υποαπόδοση των κυκλικών κλάδων έχει αντιστραφεί.
Οι κορυφαίοι σε επιδόσεις κλάδοι στον δείκτη Stoxx Europe 600 τον περασμένο μήνα ήταν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και ο κλάδος των ακινήτων.

Αντίθετα, ο πιο αμυντικός κλάδος των τροφίμων και ποτών είχε τις χειρότερες αποδόσεις, αν και εξακολουθεί να παραμένει το αστέρι των επιδόσεων από τις αρχές του έτους έως σήμερα.

SOCIETE GENERALE
Oι καθαρές Long θέσεις των hedge funds στη Wall Street και τον δείκτη S&P 500 είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τη Societe Generale, η οποία σημειώνει ότι ένα σχετικά αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι θετικό για τις αμερικανικές μετοχές.

Τα hedge funds ανέμεναν ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει τη σταδιακή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος, αν χρειαστεί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της SocGen.

Οπως συμβουλεύουν τους πελάτες της τράπεζας, «παραμείνετε long στις αμερικανικές μετοχές στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, καθώς οι ενέσεις ρευστότητας εξακολουθούν να παρέχουν στήριξη σε επισφαλή στοιχεία του ενεργητικού, αλλά ετοιμαστείτε να πάρετε τα κέρδη σας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, τα hedge funds έχουν ισχυρές αρνητικές θέσεις στον χαλκό, όπως σημειώνει η SocGen, αν και προειδοποιεί για μία πιθανή ανάκαμψη του μετάλλου μετά την πρόσφατη απότομη πτώση του.
Οπως υπογραμμίζει, οι καθαρές short θέσεις άγγιξαν ρεκόρ, ωστόσο οι στρατηγικοί της αναλυτές πιστεύουν πως το sell-off στον χαλκό είναι πλέον υπερβολικό και γυρίζουν τη στάση τους σε bullish.

GOLDMAN
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs ψηφίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση, υποστηρίζοντας ότι οι μετοχές αυτές είναι ελκυστικές για λόγους αποτίμησης, δεδομένου ότι διαπραγματεύονται σε discount σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και ότι τα ευρωπαϊκά swaps μερισμάτων αποτιμούν επίσης ισχυρότερη αύξηση των μερισμάτων στο μέλλον.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση φαίνονται φθηνές, ενώ στις ΗΠΑ φαίνονται ακριβές, όπως τονίζει η Goldman Sachs.
Οπως προσθέτει, στην Ευρώπη οι μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση διαπραγματεύονται με discount του 16%, το οποίο είναι περίπου σύμφωνα με τον 10ετή μέσο όρο – δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό re-rating.

Oι μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, όπως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αρχές του μήνα, έχουν χτυπήσει τις αποδόσεις των θέσεων σε μετρητά και ομόλογα, οδηγώντας τους επενδυτές να αναζητήσουν την καλύτερη απόδοση στις μετοχές, οι οποίες παρέχουν συχνά μερισματικές αποδόσεις πάνω από τον πληθωρισμό.

Επικαλούμενη τη δική της έρευνα και τα στοιχεία από την Thomson Reuters Datastream, η Goldman προσθέτει ότι υπάρχουν περισσότερες εταιρείες του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600 που προσφέρουν μερισματικές αποδόσεις μεταξύ του 3% και του 5%, από ό,τι στον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ.
Η Goldman σημειώνει, επίσης, ότι οι αγορές swaps μερισμάτων αρχίζουν να αποτιμούν καλύτερη ανάπτυξη για την Ευρώπη, που δείχνει ότι οι κίνδυνοι για τα μερίσματα έχουν χαλαρώσει.

Ο Stoxx 600 έχει εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 3,7% για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την Smart Estimate της Thomson Reuters StarMine. Αυτό αντιπροσωπεύει μία καλύτερη προοπτική μερισματικής απόδοσης από τον S & P 500, ο οποίος έχει εκτιμώμενη μερισματική απόδοση της τάξης του 2,2% για τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα πάντα με την Thomson Reuters StarMine.

CREDIT SUISSE
Η Credit Suisse δηλώνει underweight για την ηπειρωτική Ευρώπη, λόγω της κακής προοπτικής της οικονομίας και της κακής δυναμικής της κερδοφορίας και επισημαίνει ότι οι μόνοι φθηνοί κλάδοι είναι σε μεγάλο βαθμό εγχώριοι και ελεγχόμενοι από κανονισμούς, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι τηλεπικοινωνίες και τα χρηματοοικονομικά.

Αν υπάρχει ένα σημαντικό σύστημα χρηματοδότησης για δανειοδότηση Funding For Lending), χωρίς ένα stress test, η Credit Suisse σημειώνει πως θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αυξήσει τις τράπεζες σε στάση overweight, από benchmark που είναι αυτή τη στιγμή. Ενα σύστημα FLS, όπως εκτιμά, θα σπρώξει προς τα κάτω ευρωπαϊκά κρατικά spreads και συνεπώς θα οδηγήσει τις περιφερειακές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε υπεραπόδοση.

Η bear market στον χρυσό θα συνεχιστεί
Οι τιμές του χρυσού αναμένεται να ολοκληρώσουν το 2013 στα 1.450-1.550 δολ. ανά ουγγιά, εν μέρει αναρρώνοντας από τις πρόσφατες βάναυσες ρευστοποιήσεις που κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών ύστερα από 12 χρόνια συνεχόμενων και αδιάσπαστων κερδών.

Οι περισσότεροι από τους 38 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters δήλωσαν ότι αναμένουν τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να παραμείνουν πάνω από το επίπεδο των 1.400 δολαρίων, βρίσκοντας στήριξη μετά το μεγαλύτερο κραχ των τελευταίων 30 ετών που βύθισε τον χρυσό στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2011 τον περασμένο μήνα, στα περίπου 1.321 δολάρια.

Ο χρυσός βρίσκεται σήμερα περίπου 25% κάτω από το ρεκόρ των 1.920,30 δολ. που «χτύπησε» τον Σεπτέμβριο του 2011, έχοντας μπει πλέον σε bear market.

Η bear market έχει μόλις αρχίσει και αναμένεται να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο κ. Georgette Boele, στρατηγικός αναλυτής στην ABN Amro.

Η στήριξη για διακράτηση του χρυσού σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων έχει επίσης υπονομευθεί από τη βελτίωση του παγκόσμιου οικονομικού σκηνικού και την αβεβαιότητα για το μέλλον της τόνωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ενώ οι τιμές αναμένεται να σταθεροποιηθούν, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών παραμένει bearish.

Ο χρυσός έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, υπάρχει πολλή αρνητική ψυχολογία και θα πάρει πολύ χρόνο για να αντιστραφεί πραγματικά το κλίμα και δεν υπάρχουν και τα συστατικά για να γίνει αυτό, σημειώνει ο κ. Robin Bhar, αναλυτής της Societe Generale.

Οι περισσότεροι αναλυτές δυσκολεύονται να βρουν τους παράγοντες που θα ωθήσουν τον χρυσό πίσω στο έδαφος της bull market, ωστόσο, ορισμένοι κρατούν μία πιο μακροπρόθεσμη ανοδική προοπτική, αναμένοντας εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού από το κύμα ρευστότητας που δημιουργήθηκε από την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Είναι θέμα χρόνου έως ότου οι εν λόγω πρωτοβουλίες τόνωσης παράγουν πληθωρισμό, συμπιέσουν το δολάριο και σπρώξουν τον χρυσό υψηλότερα, τονίζει ο κ. David Beahm, αναλυτής της Blanchard and Company.

Η ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τόσο χαμηλά όσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, αλλά τα δολάρια παραμένουν στα χέρια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δεν πάνε προς την κατανάλωση, όπως προσθέτει. Μόλις γίνει αυτό, θα δούμε επιτέλους αυτή την αύξηση του πληθωρισμού, που μυστηριωδώς δεν έχει προκύψει.

Σε ό,τι αφορά πάντως το βραχυπρόθεσμο διάστημα, οι προοπτικές είναι υποτονικές, με 38 αναλυτές να μειώνουν τις προβλέψεις για τον μέσο όρο των τιμών το 2013 και το 2014. Βλέπουν τον χρυσό σε μέσο όρο στα 1.627 δολ. ανά ουγγιά εφέτος και στα 1.585 δολ. το 2014.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments