«Όλοι όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων» τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. «Η ρύθμιση», υπογράμμισε, «θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές. Πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες θα ελαφρυνθούν ουσιωδώς».

«Το καινοτόμο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, προβλέπει και κούρεμα της βασικής οφειλής. Συγκεκριμένα, θα γίνεται κούρεμα βασικής οφειλής, μέσω επανυπολογισμού με βάση τη χαμηλότερη εισφορά του ν. 4387/2016 για τα έτη 2002 έως 2016, εν συνεχεία θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και η νέα οφειλή, με μείωση της τάξης του 65% μεσοσταθμικά, θα αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση κανονικά. «Επειδή ο επανυπολογισμός δεν έχει κάτι να τους εισφέρει, γιατί είχαν χαμηλές εισφορές το προηγούμενο διάστημα, θα υπάρχει κούρεμα προσαυξήσεων 100% και, εν συνεχεία, 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 30 ευρώ» διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας.

Για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι εντάσσονται και οι εργοδοτικές οφειλές για τους εργαζόμενούς τους. «Γι’ αυτές δεν θα υπάρχει κούρεμα βασικής οφειλής. Θα υπάρχουν 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Για εφάπαξ εξόφληση, θα υπάρχει 100% κούρεμα προσαυξήσεων και για εξόφληση σε δόσεις 50% κούρεμα προσαυξήσεων» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

«Μεγάλη ανακούφιση θα δουν και περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη, λόγω αυξημένων χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία» είπε η κ. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι, με τη μείωση της οφειλής τους, απεγκλωβίζονται, μπορούν να πάρουν σύνταξη και μέσα από μία μικρή μηνιαία παρακράτηση να εξοφλήσουν την οφειλή τους.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για ένταξη, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα από την ένταξη θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα. Όπως εξήγησε, η αίτηση θα γίνεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει, αν θέλει και το κούρεμα της βασικής οφειλής ή μόνο το κούρεμα των προσαυξήσεων και τις 120 δόσεις. «Προϋπόθεση», τόνισε, «είναι η συνέπεια στην πληρωμή των εισφορών του 2019, η οποία κρίνεται στην εκκαθάριση κάθε έτους. Επίσης, για να μην βγει κάποιος εκτός ρύθμισης, θα πρέπει να μην καθυστερήσει την καταβολή ποσού μεγαλύτερου των δύο δόσεων».

Αναφερόμενη στις συντάξεις χηρείας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «προχωράμε σε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα των χηρών, που μας είχαν θέσει σε πολλές συναντήσεις. Το πρώτο μέτρο είναι η αύξηση του ποσοστού της σύνταξης χηρείας από το 50% στο 70% της σύνταξης του θανόντος και το δεύτερο είναι η κατάργηση των ηλικιακών περιορισμών».

Πηγή: TheToc

Facebook Comments