Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία ενός νέου πακέτου (θετικών) μέτρων, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, δεν αποτελεί έκπληξη για τη Citigroup.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα σε σημείωμά της προς τους πελάτες της, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε μια δέσμη φορολογικών περικοπών και αυξημένων κοινωνικών παροχών ενόψει των επικείμενων εκλογών τον Μάιο (ευρωεκλογές και αυτοδιοίκηση) και των γενικών εκλογών το φθινόπωρο. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνουν περικοπές του συντελεστή ΦΠΑ (συντελεστής ΦΠΑ στα εστιατόρια στο 13% από 24%, μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 11% από 13% και συντελεστής ΦΠΑ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο από 13% στο 6%) και μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρειών σε 25% μέχρι το 2021 από 28% σήμερα. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης σε εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ και την αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών (κατά περίπου 0,8 δισ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ).

Συνολικά, τα μέτρα ανέρχονται στο 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ) το 2019 και 3,2 δισ. ευρώ το 2020 (1,7% του ΑΕΠ). Η Citi αναφέρει επίσης πως η κυβέρνηση συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές να διαθέσει 5,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό για να εγγυηθεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, ενώ εξακολουθεί να στοχεύει στη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο σε 4,4% του ΑΕΠ το 2018 και προβλέπεται να παραμείνει πάνω από 4% φέτος εάν δεν υιοθετηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Όπως σχολιάζει η Citi, η διεύρυνση της ανάκαμψης της οικονομίας και η βελτίωση της είσπραξης των φόρων εξακολουθούν να αποδίδουν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα από τα αναμενόμενα. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ξοδέψει αυτά τα απροσδόκητα αποτελέσματα για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής, ενώ τα μέτρα είναι πιθανό να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, κατά περίπου 10 μονάδες.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments