Το ότι ο Τσίπρας ήταν καμένο χαρτί φαίνεται ότι κάποιοι το είδαν πολύ νωρίτερα. Και εδώ έχει αρχίσει να φαίνεται το παιχνίδι του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι προφανές ότι είδε, μέτρησε, κατάλαβε ότι ο Τσίπρας θα καεί. Λειτουργώντας φαινομενικά ενάντια στη λογική άρχισε να στέλνει δικούς του ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας το ΚΙΝΑΛ. Η εικόνα που έδινε προς τα έξω ήταν ότι επενδύει σε κάτι που καταρρέει.

Όπως είδαμε όμως, ήταν οι δικοί του άνθρωποι που τις πρώτες ώρες υπερασπίστηκαν το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ αυτό προκάλεσε θυμηδία ως χλευασμό, στη πραγματικότητα αυτό που έκανε ήταν να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δέχονταν ένα σοκ.

Η σίγουρη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές θα πυροδοτήσει εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Μετά την ήττα των Ευρωεκλογών και των Περιφερειακών εκλογών ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία νικήσει μέ μια μόλις ψήφο, η θέση του κυρίου Τσίπρα θα είναι επισφαλής. Πλέον δε θα είναι ο άχαστος, ούτε θα είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να ξανακερδίσει. Στη νέα κατάσταση ο αγώνας θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και αναμφισβήτητα κάποιοι στις 8 Ιουλίου θα χάσουν εξουσία και επιρροή.

Στο σημείο αυτό θα εμφανιστούν στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ που θα ζητήσουν να επανεξεταστεί ο κατακερματισμός της “κεντροαριστεράς”. Ποιας κεντροαριστεράς όμως; Πλέον ο καθένας έχει διαφορετική σκέψη ως προς το τι εννοεί και πως φαντάζεται ένα νέο πόλο. Θα ακολουθήσει εποχή συζητήσεων και διαξιφισμών. Το νέο Game of Thrones είναι εδώ!

Τα αποτελέσματα των εκλογών σίγουρα θα επηρεάσουν τη πορεία του διαλόγου (βλέπε πολέμου) ανάλογα και με τις προοπτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε το φαινόμενο που ζήσαμε τα τελευταία 4,5 χρόνια όπου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αποδείχτηκαν τυφλά στρατιωτάκια είναι δύσκολο να επαναληφθεί και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλές δύσκολες ψηφοφορίες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι περίεργο να βρεθούμε μπροστά σε πολιτικά αδιέξοδα.

Ένα κομμάτι της αριστεράς γνωρίζει ότι η εξουσία αποκτήθηκε στο παρελθόν μέσα από τη καταστροφή της χώρας και των πολιτών. Δε θα διστάσει και στο μέλλον να προκαλέσει ανάλογη καταστροφή στη χώρα μόνο και μόνο για να κερδίσει τη ψήφο των απελπισμένων ψηφοφόρων. Τα στελέχη που θα εκφράσουν αυτή την άποψη πρέπει να αναγνωριστούν και να απομονωθούν τόσο από την κεντροαριστερά όσο και από τους άλλους χώρους. Όσοι ετοιμάζονται να στήσουν πολιτικά παιχνίδια στη πλάτη της χώρας πρέπει να λοιδορηθούν από τη πρώτη στιγμή που θα εκδηλωθούν.

Το μέλλον της κεντροαριστεράς αφορά ένα κομμάτι της κοινωνίας. Το μέλλον της Ελλάδας αφορά όμως όλους τους πολίτες. Είναι προς όφελος της χώρας να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση όσο βέβαια είναι απαραίτητο να αποβάλει κάθε λαϊκιστική φωνή με τη γέννηση της. Και η κεντροαριστερά έχει παράδοση στο να δημιουργεί τέτοιες φωνές.

Facebook Comments