Υποχωρεί η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με την Citigroup να προβλέπει ότι το ράλι στους ελληνικούς τίτλους θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εξηγώντας έτσι ξεκάθαρα γιατί σε πρόσφατη έκθεσή της τοποθέτησε την αγορά ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στα κορυφαία trades του επόμενου έτους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του 10ετούς σήμερα διαμορφώνεται στο 1,26% με πτώση της τάξης του 9% από χθες, μετά και τις θετικές εξελίξεις από τις επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ χθες, καθώς και την άρση προσεχώς των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.

Στο μόλις 0,70% (!)
Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας σε έκθεσή της για τις προβλέψεις των οικονομικών μεγεθών των χωρών της ευρωζώνης έως το 2024, η σημαντική αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών τίτλων θα συνεχιστεί το 2020 αλλά και τα επόμενα έτη, με αποτέλεσμα στο δ’ τρίμηνο του 2020 να έχει σημειωθεί περαιτέρω βουτιά της τάξης του 40% από τα σημερινά επίπεδα, και σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως από το 1,32% που θα κλείσει το έτος, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% στα α’ τρίμηνο του 2020, στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 1,10% στο β ΄τρίμηνο, στο γ΄ τρίμηνο θα βρεθεί κάτω του 1% και στο 0,90%, ενώ θα κλείσει το δ’ τρίμηνο στο 0,70%. Σε αυτά περίπου τα επίπεδα θα διατηρηθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στις 95 μ.β το spread έναντι της Γερμανίας
Σε ό,τι αφορά το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, που αποτελεί και τον βασικό “δείκτη” για τους επενδυτές στις τοποθετήσεις τους στην αγορά ομολόγων, η Citi εκτιμά ότι θα βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το επόμενο έτος και από τις 164 μονάδες βάσης σήμερα, το α’ τρίμηνο του 2020 θα βρεθεί στις 160 μ.β, το β’ τρίμηνο στις 140 μ.β, το γ’ τρίμηνο στις 120 μ.β και το δ’ τρίμηνο του 2020 στις μόλις 100 μονάδες βάσης. Επιπλέον, στις αρχές του 2021 εκτιμά πως θα έχει βυθιστεί σε διψήφια επίπεδα και στις 95 μ.β.

Αρνητικό το spread με ΗΠΑ
Παράλληλα εκτιμά πως το spread έναντι των αμερικάνικων ομολόγων θα διατηρηθεί σε αρνητικά επίπεδα και στις -33 με -55 μ.β καθ’ όλη την διάρκεια των επόμενων 18 μηνών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατο report της, η αμερικάνικη τράπεζα πρότεινε την αγορά ελληνικών 10ετών ομολόγων (λήξης Μαρτίου 2029) έναντι των γερμανικών κρατικών τίτλων, με στόχο το spread των 100-150 μονάδων βάσης καθώς εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω σε ένα περιβάλλον όπου το κυνήγι των αποδόσεων συνεχίζεται. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερα από πριν, όπως τόνισε, και παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό και εξωτερικό ισοζύγιο έχουν καταφέρει να σημειώνουν πλεόνασμα από τεράστιο έλλειμμα,  η πραγματική οικονομική ανάπτυξη έχει ανακάμψει, έτσι τα επίπεδα του χρέους / του ΑΕΠ (αν και υψηλά) μειώνονται και προβλέπεται να μειωθούν κι άλλο.

Παράλληλα, κατά την άποψη της Citi, οι οίκοι θα προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της Ελλάδας  το επόμενο έτος, δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών. Και αν το κάνουν (κατά τρεις ή τέσσερις βαθμίδες), η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε όρους ρευστότητας από την ένταξη των ομολόγων στους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας καθώς και στο QΕ. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να σημειώνει απότομη και μεγάλη συρρίκνωση των ελληνικών spreads.

Κούρταλη Ελευθερία

 

Facebook Comments