Βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα κατάσταση. Κατευθυνόμενοι και υποστηριζόμενοι από τον Ερντογάν και τον Τούρκικο στρατό οδηγούνται στα σύνορα στον Έβρο κατά χιλιάδες, ενώ παράλληλα η ίδια προσπάθεια γίνεται και στα νησιά μας. Όλοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με μεταναστευτική ροή από τα μέτωπα στην Συρία και το Ιντλίζ  που απέχει 1.800 km από τον Έβρο και θα ήταν αδύνατο να βρίσκονται στις Καστανιές μέσα σε λίγες ώρες. Ο Ερντογάν προκαλεί την Ευρώπη αλλά στήνει και παγίδα στην χώρα ουσιαστικά με εισβολή ανθρώπων που χρησιμοποιούνται όχι μόνο ως θύματα αλλά και ως « όπλα». Ανάμεσα στις χιλιάδες αυτών βρίσκεις Αφγανούς, Πακιστανούς, Ιρανούς, Ιρακινούς, ακόμα και ποινικούς που δημοσιογραφικές φήμες φέρουν να απελευθερώνονται. Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια έξαρση Μεταναστευτικών – Προσφυγικών ροών. Έχουμε να κάνουμε με το απλό καθήκον να μην μεταβληθεί η χώρα σε σουρωτήρι με σημαντικές εθνικές, κοινωνικές παρενέργειες.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά. Ανακοίνωσε το σφράγισμα των συνόρων. Σημαντικές δυνάμεις της Αστυνομίας, των ΜΑΤ και του Στρατού δίνουν μάχη να μην περάσουν οι 13.000 περίπου που σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε πολιορκούν τα σύνορα. Ανάμεσά τους και κάποιοι που τους έδερναν στο Ξενοδοχείο ή τους πυροβολούσαν ανόητοι. Σ΄αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλάι της Κυβέρνησης. Πολιτικά κόμματα και κοινωνικές δυνάμεις έχουν εθνικό χρέος να στηρίξουν αυτή την μάχη. Να την στηρίξουν και στην μάχη που δίνει στην κατεύθυνση της Ε.Ε.

Συμβαίνει αυτό; Αυτές τις πρώτες ώρες , όχι. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να απαντήσουν στο απλό ερώτημα αν η Κυβέρνηση έπραξε καλώς και σφράγισε ή τουλάχιστον δίνει την μάχη να τα σφραγίσει κατά το δυνατόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της Ειδομένης και της Μόιρα το κόμμα του ήρθαν, λιάστηκαν και εξαφανίστηκαν,  εξέδωσε ανακοίνωση μάλιστα που κάνει αυτή την ώρα κριτική στην Κυβέρνηση γενικά  για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό και ρίχνει την μπάλα στην εξέδρα λέγοντας πηγαίνετε στην Ευρώπη. Είναι αστείο να προτείνεις κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε Κυβέρνηση θα έθετε την Ε.Ε προ των ευθυνών της και δεν θα περίμενε να της πει το αυτονόητο η Αντιπολίτευση.Ωστόσο, Μέχρι να αντιδράσει η Ε.Ε; Τι θα έπρεπε να κάνει μια χώρα, μια Κυβέρνηση; Μήπως να αφήσει να μπουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν απαντάει….  Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά έκανε ένα βαρύτατο εθνικό, πολιτικό ατόπημα.Επέλεξε αυτή την ώρα να πει στον Πρωθυπουργό ότι περίπου τον έπιασε αδιάβαστο ο Ερντογάν! Ντροπιαστική δήλωση από μια ανεπαρκή ηγέτη που προκαλεί ζημιά πια στο ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο και από την πλευρά του «πολύ πατριωτικού » κόμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ βλέπουν show; Τι να σχολιάσει κανείς.

Αυτή είναι η κατάσταση του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας, αυτές τις κρίσιμες ώρες. Αυτή είναι η ανευθυνότητα κομμάτων σε όλο τους το μεγαλείο.

Η κυβέρνηση κάνει το σωστό. Θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της και από την άλλη δείχνει ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Δίνει την μάχη του σφραγίσματος των συνόρων. Εθνικοί, και όχι πολιτικοί, λόγοι επιβάλλουν να αλλάξει το δόγμα αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κάποιοι θα συστήσουν υπομονή. Το δράμα των προσφύγων είναι αδιανόητο αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να το επωμισθεί μόνη της. Ειδικά μία χώρα ταλαιπωρημένη από μια μεγάλη κρίση και η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη για το τι συνέβη στην Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και από τις Βρυξέλλες, αλλά και από τους πολιτικούς που κατ΄επιλογήν εμφανίζονται ευαίσθητοι σε αντίθεση με άλλους που δήθεν στο μυαλό τους δεν είναι.

Ας μην μας διαφεύγει όμως και κάτι ακόμα. Αυτή η κρίση βρίσκεται στην αρχή της. Πολλά μπορούν να συμβούν στην εξέλιξή της και η Ελλάδα πρέπει να δείξει ετοιμότητα. Ο Ερντογάν με την πίεση των εθνικιστών μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο απρόβλεπτος. Αντιμετωπίζει απομόνωση. Στέλνει στις πόλεις φέρετρα με θύματα του μεγαλοιδεατισμού του. Η Οικονομία που κάποτε ήταν το ισχυρό χαρτί του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα . Η δημοφιλία του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επίσης. Αυτά τον καθιστούν επικίνδυνο και απρόβλεπτο.

Αυτή η ώρα είναι ώρα εθνικής συνεννόησης!

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να λέει ο καθένας και κάτι, πολύ περισσότερο μπαρούφες που δημιουργούν προβλήματα στην δημιουργία εθνικού μετώπου. Ας το καταλάβουν αυτό τα κόμματα και ειδικά αυτοί που βάσισαν την πορεία τους στον λαϊκισμό, τον τυχοδιωκτισμό, την απάτη. Ας το καταλάβουν για το καλό τους. Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Αν επιμείνουν σε αμετανόητες τακτικές, απλά θα απομονωθούν. Τίποτα δεν μπορεί να χωρίσει τους Έλληνες μπροστά σε υπαρκτούς κινδύνους που τώρα τους βλέπουν καθαρά και όχι θεωρητικά.

Facebook Comments