Δεν εξηγείται αλλιώς. Η εικόνα της Κυβέρνησης με ανάλυση, στατιστικά, εξειδίκευση, power point παρουσιάσεις και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχουμε διαμορφώσει για την άσκηση πολιτικής στην Ελλάδα. Είμαστε θύματα μιας συνωμοσίας με στόχο να αφανίσει τις παραδόσεις μας. 

Που είναι οι “Υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες και θα εξειδικεύσουν τα μέτρα”; Γιατί δεν βγήκε ο κάθε υπουργός σε ένα κανάλι να πει αυτά που τον αφορούν; Εν πάσει περιπτώσει γιατί δεν βγήκαν τα “πρωτοκλασάτα” στελέχη της Κυβέρνησης μαζί με τον πρωθυπουργό ώστε να κάνουν το κομμάτι τους αλλά αφήσαν τους αρμόδιους υφυπουργούς τους να κάνουν τυπικές ανακοινώσεις; Αντί όσων ξέραμε, εμφανίστηκε μια τεχνοκρατική εικόνα. Δεν είμαστε μαθημένοι σ’ αυτά. Είναι καινά δαιμόνια.

Η εικόνα μιας οργανωμένης Κυβέρνησης στην οποία ο καθένας κάνει τη δουλειά του δεν είναι καθόλου “ελληνική”. Χθες εμφανίστηκαν ενώπιον των πολιτών, στελέχη της Κυβέρνησης που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν ούτε καν αρμοδιότητες. Όχι μόνο εμφανίστηκαν αλλά παρουσίασαν μια ομοιογενή εικόνα. Έμοιαζαν να έχουν ένα σχέδιο. Αν είναι καλό ή κακό θα φανεί.

Για να μην είμαι άδικος, υπήρχαν και σε άλλες Κυβερνήσεις Υπουργοί και στελέχη με κατάρτιση και σοβαρή τεχνοκρατική παρουσία. Ήταν όμως μεμονωμένοι και συνήθως απομονωμένοι. Η πολιτική αριστοκρατία του κάθε κόμματος απαιτούσε τη μερίδα του λέοντος από μια τέτοια ευκαιρία δημοσιότητας. “Μονοπωλούσαν” το λόγο, προσθέτοντας συνήθως ένα λιθαράκι ανοησίας που επικάλυπτε τα λεγόμενα των εντεταλμένων.

Η διαφορά είναι ότι στη δεδομένη συγκυρία, ήταν απαραίτητη μια συγκροτημένη παρουσία της Κυβέρνησης για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων. Μια εμπιστοσύνη που -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- βρισκόταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η χαλάρωση των μέτρων όμως μπορούσε να οδηγήσει σε αναρχία με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα. Η Κυβέρνηση έπρεπε να συνεχίσει να δίνει την εικόνα ότι ελέγχει την κατάσταση.

Το βράδυ των περασμένων ευρωεκλογών, είχα γράψει ότι ο Μητσοτάκης φέρθηκε σαν statesman και όχι σαν “μπαλκονάτος” πολιτικός. Εξέφραζα μάλιστα την ευχή, να συνεχίσει να το κάνει. Συνεχίζω να πιστεύω ότι το κάνει και επιπλέον επέλεξε και μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι όντως μπορούν να υποστηρίξουν τις επιλογές του. Ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες δίνοντας τις γενικές κατευθύνσεις και εν συνεχεία άφησε αυτούς που “τρέχουν” τον κάθε τομέα να εξηγήσουν τα μέτρα. Ήταν επίσης εμφανές ότι το πρωθυπουργικό γραφείο είχε πλήρη γνώση κάτι το οποίο τονίστηκε με την παρουσία του κου Άκη Σκέρτσου.

Έχω φυσικά επίγνωση ότι αυτού του τύπου η άσκηση πολιτικής δεν θα “μετρήσει” για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια δύσκολη καθημερινότητα και κυρίως θέλουν να δουν αποτελέσματα. Θα υπάρξουν άλλοι, οι οποίοι θα τους λοιδορήσουν για τα γραφήματα και τις διαφάνειες. Όμως η μέχρι τώρα διαχείριση της κατάστασης με αυτό τον τεχνοκρατικό τρόπο, φέρνει αποτελέσματα και τη θετική άποψη των πολιτών, σχεδόν ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου.

Facebook Comments