Οι Ρώσοι ψηφίζουν από σήμερα και ως την 1η Ιουλίου για να επικυρώσουν μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία ως το 2036, εφόσον επανεκλεγεί.

Πρόκειται για την πρώτη συνταγματική μεταρρύθμιση στη Ρωσία από το 1993.

Η επίσημη ημερομηνία του δημοψηφίσματος είναι η 1η Ιουλίου, όμως οι αρχές άνοιξαν από σήμερα τα εκλογικά κέντρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Εξάλλου μάσκες και απολυμαντικό υγρό είναι στη διάθεση των περίπου 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Η αρχική ημερομηνία του δημοψηφίσματος ήταν η 22α Απριλίου όμως χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της covid-19. Χθες Τετάρτη ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη Ρωσία ξεπέρασε τις 600.000, καθιστώντας τη χώρα την τρίτη πλέον πληγείσα παγκοσμίως από την πανδημία.

Αν, όπως αναμένεται, εγκριθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Πούτιν, θα μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη εξαετείς θητείες στην προεδρία, όταν λήξει η τρέχουσα, το 2024.

Ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς έχει τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και δεν απειλείται από την κατακερματισμένη αντιπολίτευση, αναμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν.

Ωστόσο το δημοψήφισμα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η δημοτικότητα του Πούτιν σημειώνει πτώση. Από τον Μάιο του 2018 ως τον Μάιο του 2020 το ποσοστό δημοτικότητάς του έπεσε από το 79% στο 59%, σύμφωνα με το ινστιτούτου Levada.

“Μποϊκοτάζ”

Ειδικοί του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων VΤsIOM εκτιμούν ότι το 67% με το 71% των ψηφοφόρων θα εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις. Οι επικριτές του Κρεμλίνου καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι το δημοψήφισμα είναι μια απάτη και φοβούνται ότι θα υπάρξει νοθεία.

Ο αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές του να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα. “Το να ψηφίσετε για τις μεταρρυθμίσεις είναι παράνομο, ανούσιο και επικίνδυνο για την υγεία σας”, έγραψε. “Μπορείτε να το μποϊκοτάρετε. Αυτό θα ήταν το σωστό και ειλικρινές”.

Εξάλλου λόγω της πανδημίας και της έλλειψης πρόσβασης στα μέσα, η εκστρατεία κατά των μεταρρυθμίσεων ποτέ δεν προχώρησε.

Οι συγκεντρώσεις που είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στη Μόσχα ακυρώθηκαν λόγω της covid-19 και η ρωσική δικαιοσύνη μπλόκαρε τον ιστότοπο “Niet” “Όχι”, όπου συγκεντρώνονταν υπογραφές κατά του δημοψηφίσματος, αναγκάζοντάς τους να αλλάξουν όνομα domain.

Facebook Comments