«Σωσίβιο» για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο εκτός από την κρίση λόγω του κορωνοϊού βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα να αντιμετωπίζει μία πρόσθετη απειλή,  το γεωπολιτικό ρίσκο λόγω της προκλητικής Τουρκίας, αναμένεται να αποτελέσει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το επόμενο διάστημα οι διεθνείς οίκοι αναμένεται να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την ελληνική οικονομία καθώς η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους σε ορούς % του ΑΕΠ, από αυτή τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Όπως σημείωσε η Société Générale, σε ότι αφορά τη διανομή των επιχορήγησεων, σε ακαθάριστους όρους, η Ιταλία θα λάβει 86 δισ. ευρώ και η Ιταλία 64 δισ. ευρώ (περίπου το 5% του ΑΕΠ τους), ενώ άλλοι μεγάλοι ωφελημένοι είναι η Ελλάδα περίπου 10% του ΑΕΠ ή 18,2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία και η Κροατία (12-13%% του ΑΕΠ). Σε καθαρή βάση (δηλαδή μετά την αφαίρεση των συνεισφορών της κάθε χώρας στην ΕΕ) η Κροατία και η Βουλγαρία είναι μεγάλοι νικητές (περίπου 10% του ΑΕΠ), η Ιταλία και η Ισπανία θα λάβουν 2% του ΑΕΠ τους και η Ελλάδα 7%.

Κατά την Wood, η συμφωνία θα στηρίξει τη βελτίωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε, και η Ελλάδα καθώς και οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης αποτελούν τους μεγάλους νικητές αυτών των διαπραγματεύσεων. Γενικότερα, ο τρόπος που σχεδιάστηκαν ο προϋπολογισμός και το Ταμείο θα ωφελήσουν σε όρους δυνητικού ΑΕΠ, τα νέα κράτη μέλη και την Ελλάδα καθώς η κατανομή των κεφαλαίων θα λάβει υπόψη την απώλεια του ΑΕΠ λόγω πανδημίας και όχι την ανεργία που ήταν η αρχική πρόταση της Κομισιόν. Μέσα από τα δύο αυτά σχέδια οι προαναφερθείσες χώρες θα λάβουν περισσότερους από τους διπλάσιους πόρους που είχαν λάβει από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε του 2014-2020, με την Ελλάδα να λαμβάνει 70 δισ. ευρώ.

Ήδη οι ξένοι αναλυτές έχουν αρχίσει να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για το επόμενο διάστημα, και ο λόγος είναι η ιστορική αυτή συμφωνία η οποία εξασφαλίζει στην Ελλάδα όχι απλά την πλήρη κάλυψη της ζημιάς που θα υποστεί το ΑΕΠ από την πανδημία, αλλά και καύσιμα για εδραίωση και ενίσχυση της ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Η HSBC σημείωσε πως αν και είναι βέβαιο πως το σοκ του COVID-19 έχει σπρώξει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, η μακροπρόθεσμη εικόνα της χώρας και άρα οι προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται πως βελτιώνονται. Όπως αναφέρει, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι από τους βασικούς παράγοντες που την κάνουν να είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα. Προβλέπει ανάκαμψη 7% το 2021, που είναι και από τις ισχυρότερες προβλέψεις στο περιβάλλον των διεθνών αναλυτών. Κατά την άποψή της, παρά τους περιορισμούς σε σχέση με την αρχική πρόταση, το Ταμείο εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη των χωρών τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας την πίεση στις χώρες να αναλάβουν το βάρος της κρίσης στους προϋπολογισμούς τους, κάτι που αποτελεί καλή είδηση για τις χώρες με υψηλό χρέος. Το “Next Generation” θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις επενδύσεις από το επόμενο έτος

Από την πλευρά της η Jefferies ανέφερε πως μετά από τέσσερις ημέρες και τέσσερις νύχτες, οι ηγέτες της Ε.Ε όχι μόνο συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και για έναν προϋπολογισμό 1,82 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σε μία διαπραγμάτευση που σχεδόν ισοφάρισε σε διάρκεια το ρεκόρ της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια πριν 20 χρόνια. Φυσικά, υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν είναι ένα τέλειο deal, αλλά το γεγονός ότι οι 27 ηγέτες έδωσαν τη σφραγίδα έγκρισής τους στην Ε.Ε να εκδώσει από κοινού χρέος είναι ιστορικής σημασίας και αποτελεί το “κλειδί” για τις αγορές, καθώς ήταν κάτι που οι επενδυτές παρακολουθούσαν ιδιαίτερα έντονα από τότε που η Κομισιόν, τον Μάιο, έβαλε στο τραπέζι την πρότασή της.

Όπως σημειώνει, η Ιταλία και οι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα – που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία – αναμένεται να είναι οι μεγαλύτεροι δικαιούχοι του Ταμείου. Έτσι η Jefferies συνεχίζει να τηρεί bullish στάση για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές, σημειώνοντας πως δεδομένων των συνθηκών, οι μακροοικονομικοί και μικροοικονομικοί δείκτες έχουν γενικά σταθεροποιηθεί, ενώ βλέπει ελπίδες για καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό. Χωρίς αμφιβολία, όπως τονίζει, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και η βελτίωση στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών είναι αυτή που θα δώσει το σήμα στους επενδυτές για να τοποθετηθούν στη χώρα.

Η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης άλλωστε χαιρετίστηκε από τους επενδυτές, με τα ελληνικά ομόλογα να σημειώνουν εντυπωσιακό ράλι την εβδομάδα που πέρασε, τις αποδόσεις τους να επιστρέφουν σε προ-πανδημία επίπεδα και να φλερτάρουν με τα ιστορικά χαμηλά του Φεβρουαρίου και το 0,92%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Χόλγκερ Σμίντινγκ, χαρακτήρισε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ευρώπη τη συμφωνία τονίζοντας πως για πρώτη φορά η Ε.Ε. θα είναι μια μεγάλη δύναμη στις αγορές κρατικού χρέους, ενώ πληθώρα αναλυτών έσπευσαν να υπογραμμίσουν τις πολύ καλές προοπτικές που παρουσιάζουν τα ελληνικά ομόλογα. Η Citi μάλιστα σημείωσε πως το 2021 θα σημειωθεί σημαντική συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, ενώ εκτιμά πως το υπόλοιπο του 2020 καθώς και το επόμενο έτος οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών. Όπως τόνισε, σύμφωνα με το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, η Ελλάδα θα είναι από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε όρους ποσοστού του ΑΕΠ και αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην ώθηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Facebook Comments