Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Χθες υποχώρησε κάτω από το 0,90% και συγκεκριμένα βρέθηκε στην περιοχή του 0,88% και αυτό εν πολλοίς είναι απόρροια της στήριξης που παρέχει η ΕΚΤ αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα, καθώς και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί 2,1 μονάδες βάσης, στο 0,87% ενώ του 5ετούς, με πτώση 1,3 μονάδας βάσης, διαμορφώνεται στο 0,19%.

Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο χαμηλό ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο, λίγο πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού. Από τότε μέχρι σήμερα το ελληνικό χρέος έχει καταστεί επιλέξιμο για τις αγορές της ΕΚΤ και η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης που έχει υπέρ αποδώσει μετά την κρίση του κορονοϊού. Τα ομόλογα της Ιταλίας πλησιάζουν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Click4more Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Εκ των πραγμάτων αβέβαιες οι προβλέψεις του προσχεδίου

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 200% για το 2020 πριν μειωθεί ξανά το 2021. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε τη περασμένη Δευτέρα βλέπει αύξηση έως και 7,5% το 2021 μετά από απότομη πτώση 8,2% φέτος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης αύξησης των επενδύσεων κατά 30,4%.

Facebook Comments