Αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα είναι αυτό που θα ονομαζόταν στις διεθνείς σχέσεις «αλλαγή παραδείγματος»: ένα δόγμα, αντικαθίσταται από ένα νέο. Πράγματι, η Ελλάδα, η οποία επεδίωκε να λειτουργεί ως γεφυροποιός, ιδίως στις σχέσεις που αφορούσαν τη Ρωσία, και είχε ανησυχία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, στέλνει χωρίς περιστροφή ρουκέτες, τυφέκια και αντιαρματικά στο Κιέβο, μαζί με ανθρωπιστική βοήθεια.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός συνομιλεί απευθείας με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να διαμορφώσουν μία πιο επιθετική απέναντι στην ρωσική προκλητικότητα ευρωπαϊκή στάση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κεντρική προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου πλέον είναι «καθαρές λύσεις». Όχι ίσες αποστάσεις, όχι κινήσεις με επιφύλαξη. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει τις ισορροπίες παγκοσμίως να αλλάζουν και τη συμμαχία του «ελεύθερου κόσμου» να παίρνει ξανά ζωή στη σκιά της ρωσικής επιθετικότητας και επιδιώκει η Ελλάδα να μην είναι απλά παρατηρητής, αλλά διαμορφωτής των εξελίξεων. Εξ ου και η χώρα μας εμφανίζεται με προωθημένες θέσεις, εξ ου και η επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες-κλειδιά, αλλά και τις ΗΠΑ, είναι πυκνή.

Μια ακόμα εξήγηση που δίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού είναι ότι η χώρα μας έχει κάνει τις γεωπολιτικές της επιλογές εδώ και δεκαετίες, συνεπώς οφείλει να τις υπερασπιστεί, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούσε να μιλά διαρκώς για την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου, με το βλέμμα και στην Τουρκία, και να μην παίρνει ευθέως θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή που καταπατά βίαια κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Υπάρχει, βεβαίως, και μια ακόμα παράμετρος: η εν εξελίξει κρίση είναι και μια ευκαιρία για την Ευρώπη να βιώσει ένα…σοκ ρεαλισμού και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη στρατηγική της αυτονομία, αλλά και για μια πιο συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, σε επικοινωνία, βεβαίως, με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχουν υποστηρίξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία καθίσταται όλο και πιο επίκαιρη υπό το πρίσμα των εξελίξεων των προηγούμενων ημερών.

ΓΕ

Facebook Comments