Η Citigroup σε σημερινό της note, επισημαίνει πως μειώνονται κι άλλο οι ευκαιρίες για συμφωνία στις 7 Απριλίου, αφού οι διαφωνίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της για τις περικοπές των συντάξεων που πρέπει να τεθούν σε ισχύ το 2019, κάνουν το staff-level agreement αυτή την εβδομάδα πολύ απίθανο.

Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα και με αναφορές στα μέσα,  έστειλε μια επιστολή την περασμένη εβδομάδα στους πιστωτές, προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο για τη μείωση ύψους 1% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες από ό, τι είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, προτείνοντας οι περικοπές των συντάξεων να γίνουν σταδιακά σε διάστημα δύο ετών.

Η επιστολή ανέτρεψε ουσιαστικά την πρόοδο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ΔΝΤ είχε συμφωνήσει να μειώσει τις απαιτήσεις του σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, αλλά η παραχώρηση αυτή θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο λόγω της νέας ένστασης γύρω από τις περικοπές των συντάξεων, κάνοντας την συμφωνία πιο δύσκολη, όπως επισημαίνει η Citi. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να προειδοποίησε ότι όσο πιο πολύ μένει η αξιολόγηση ανοιχτή, τόσες περισσότερες απαιτήσεις μπορεί να έχει το ΔΝΤ.

Όπως σχολιάζει η Citi, περισσότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μπορεί να συμβεί τον Μάιο, καθώς θα πλησιάζει επικίνδυνα η προθεσμία του Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους, με τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών λόγω της πολιτικής δυσκολίας να συμφωνηθούν οι όροι του προγράμματος,  να παραμένει, αν και αυτό δεν είναι βασικό σενάριο της Citi.

Οι εκλογές, σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, είναι πιθανό φέρουν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αν και ίσως χωρίς ολοκληρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, οι νέες εκλογές θα αυξήσουν βραχυπρόθεσμα την αβεβαιότητα και θα καθυστερήσουν περαιτέρω την εφαρμογή του προγράμματος.


Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments