Η ένταξη της Ελλάδας στο QE έχει ακόμα αρκετά εμπόδια καθώς αναμένονται πρώτα οι αποφάσεις από τον ESM και το ΔΝΤ δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, ενώ κυβερνητική πηγή της ΕΕ σημείωσε ότι οι πιθανότητες συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup στις 22 Μαΐου είναι 50% -50%, σημειώνει η Citigroup σε νέο της note για την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, σε συνέντευξή του ο Κερέ είπε ότι αν η Ελλάδα θέλει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές και η απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με το εάν θα συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα. “Αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια σαφής περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης”, ανέφερε ο Κερέ, προσθέτοντας ότι “αν και επίσημα δεν χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα μας έδινε ξεκάθαρη άνεση σε ότι αφορά την αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος”.

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Citi, πηγή της ΕΕ αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να διαφωνούν για τα μέτρα για την ελάφρυνσης του χρέους και ότι η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα συζητήσει την “ιδιαιτερότητα των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016”, ενώ κάποια συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας πέραν του 2018 φαίνεται να έχει επιτευχθεί.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο σχέδιο διάσωσης εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση για την πληρωμή της επόμενης δόσης.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους “δεν θα ποσοτικοποιηθούν τώρα”.

Όπως σχολιάζει η Citi, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που είναι απαραίτητα για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και η υψηλή πολιτική αντίθεση σε τέτοια μέτρα σε βασικές χώρες πιστωτές (κυρίως στη Γερμανία), μόνο μια επαναβεβαίωση των προηγούμενων δεσμεύσεων για μείωση του χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (το καλοκαίρι του 2018) θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (ή τον Ιούνιο).

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments