Βερολίνο: Η Τουρκία έχει δικαίωμα στην ασφάλεια

5 λεπτά ανάγνωση
24 Ιανουαρίου 2018

Το Βερολίνο αποφεύγει να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας ενάντια στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Τετάρτης, η Γερμανία παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» τις ανταποκρίσεις από την περιοχή για την τουρκική επέμβαση και καλεί σε τερματισμό των εχθροπραξιών. «Η επιχείρηση ενάντια σε κουρδικές μονάδες δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην αποδυνάμωση του κοινού αγώνα ενάντια στα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους» επεσήμανε η κ. Ντέμερ.

Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και τόνισε πως η Άγκυρα έχει «δικαίωμα στην ασφάλεια». Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ήταν ωστόσο σε θέση να διευκρινίσει κατά πόσο η τουρκική εισβολή κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αν δηλαδή βρίσκεται σε άμυνα, δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το Χάρτη του ΟΗΕ. Αρμόδιο όργανο να κρίνει το ερώτημα είναι σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εισβολή με γερμανικά Leopard;

Σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης με τα οποία εισέβαλε ο τουρκικός στρατός στη Συρία, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει άγνοια αν πρόκειται για γερμανικά Leopard. Πάντως το όλο ζήτημα της εισβολής θα αποτελέσει αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του γερμανού πρέσβη στην Άγκυρα Μάρτιν Έρντμαν με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας για τα 354 τεθωρακισμένα τύπου Leopard ΙΙ που αγόρασε η Τουρκία την περίοδο 2006-2011 από τη Γερμανία δεν υπάρχει καμία δέσμευση πως και που θα τα χρησιμοποιήσει. Μόνο στην περίπτωση που η Άγκυρα θελήσει να τα πουλήσει ή να τα δωρίσει σε τρίτους θα πρέπει προηγουμένως να ζητήσει τη συγκατάθεση της Γερμανίας.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με… ρωγμές – Προειδοποίηση για πτώση έως 15% από BofA, επιφυλακτική στάση από Barclays

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι το ράλι

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις