Citi: Οι εξαγγελίες Τσίπρα υπονομεύουν το ελληνικό πρόγραμμα

5 λεπτά ανάγνωση
12 Δεκεμβρίου 2016

Σε νέο της report η Citigroup επισημαίνει πως οι δανειστές αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες Τσίπρα και μάλιστα όχι ευχάριστα. Όπως τονίζει η Citi, τόσο η Κομισιόν όσο και ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, απάντησαν την Παρασκευή ότι τα δημοσιονομικά αυτά μέτρα δεν έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

O Έλληνας πρωθυπουργός “μοίρασε” 617 εκατ. ευρώ ή το 0,35% του ΑΕΠ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ενώ “πάγωσε” την προγραμματισμένη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, λόγω του καλύτερου πρωτογενούς πλεονάσματος σε σχέση με τον στόχο. 

Η ανακοίνωση του κ. Τσίπρα “θέτει μια σειρά ερωτημάτων” σε σχέση με την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018, σημείωσε ο Regling, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας, μετά από την επιμονή του Eurogroup, την περασμένη εβδομάδα, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για μετά το 2018 θα παραμείνουν αμετάβλητη. Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση φτάσουν σε αδιέξοδο.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι πολύ περιορισμένες παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων από τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, θα αυξήσουν και πάλι τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών να αυξάνεται. Ωστόσο, όπως τονίζει, το εμπόδιο για την διεξαγωγή νέων εκλογών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ χάνει δημοτικότητα και σήμερα βρίσκεται 15% πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Ελευθερία Κούρταλη

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επενδύσεις και κατανάλωση κράτησαν ψηλά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Στο 2% η ανάπτυξη

Η ελληνική οικονομία διατήρησε τη θετική της δυναμική κατά το πρώτο τρίμηνο

Η Ελλάδα επιταχύνει τη μείωση του χρέους – Έγκριση για πρόωρη αποπληρωμή €6,94 δισ.

Τα διοικητικά συμβούλια των ESM και EFSF ενέκριναν την πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Το ΠΑΣΟΚ πυροβολεί τα γκάλοπ, αλλά τα γκάλοπ δεν ψηφίζουν…

Υπάρχει μια παλιά πολιτική συνήθεια στην Ελλάδα.