ΔΝΤ προς ΕΚΤ: Μειώστε τα επιτόκια

4 λεπτά ανάγνωση
5 Μαρτίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια και να προχωρήσει σε ένα νέο LTRO ή να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού, ανέφερε την Τετάρτη αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη σύσκεψη για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%.

“Ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να ωφελήσει αρκετές ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τους αποταμιευτές. Αλλά στο σημερινό πλαίσιο με τα γενικότερα προβλήματα υψηλού χρέους, βλάπτει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, ειδικά στις πιο εύθραυστες χώρες, όπου υπονομεύει τις προσπάθειες για την μείωση του χρέους, την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας” ανέφερε σε blog ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Reza Moghadam.

“Η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές της θα επιτύχουν να αντιστρέψουν την πτωτική τροχιά του πληθωρισμού και να αποτρέψουν τον κίνδυνο διολίσθησης στον αποπληθωρισμό” σημείωσε ο κ. Moghadam.

“Ως εκ τούτου πρέπει να εξετάσει περαιτέρω μειώσεις στο επιτόκιο και ακόμη περισσότερο να βρει τρόπους για να μεγαλώσει τον ισολογισμό της, είτε μέσω ενός LTRO ή μιας ποσοτικής χαλάρωσης” πρόσθεσε.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο σοκ στα ομόλογα: Το πετρέλαιο εκτοξεύει τις αποδόσεις σε υψηλά δεκαετιών

Νέο κύμα πωλήσεων χτυπά τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Γιατί η ΕΚΤ θα αυξήσει και άλλο τα επιτόκια φέτος

Η αύξηση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική δεν θα

ΕΚΤ: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25% – Αναθεωρεί επί τα χείρω προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.