ΕΕ: Δεσμευτική η συμφωνία για τη Βρετανία

5 λεπτά ανάγνωση
13 Δεκεμβρίου 2017

Αφορμή για την προειδοποίηση Μπαρνιέ ήταν η χθεσινή δήλωση του Βρετανού ομολόγου του Ντέιβιντ Ντέιβις ότι στην πραγματικότητα δεν είναι νομικά δεσμευτική η συμφωνία της Παρασκευής με την ΕΕ για τα τρία προαπαιτούμενα ενόψει της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων- δηλαδή: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, τις οικονομικές εκκρεμότητες του Brexit, καθώς και το ζήτημα της Ιρλανδίας.

«Δεν βοηθούν οι δηλώσεις Ντέιβις, χρειάζονται διευκρινίσεις από την ίδια την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι» υποστηρίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Βλέπουμε τώρα το μέλλον, ας ξεχάσουμε το παρελθόν», λέει από την πλευρά του ο Βρετανός επικεφαλής των Ευρωπαίων Συντηρητικών Σαγιέντ Καμάλ, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για κοινά συμφέροντα με τις Βρυξέλλες και αγαστή συνέχιση της συνεργασίας ακόμα και μετά το Brexit. «Aν όμως θέλετε τόσο πολύ τη συνεργασία, δεν καταλαβαίνω γιατί αποχωρείτε…» αντιτείνει ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. 

Υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές

Ο Μισέλ Μπαρνιέ βλέπει μία «περίπλοκη διαπραγμάτευση» με «αμοιβαίες υποχωρήσεις». Άλλωστε και η ευρωπαϊκή πλευρά φαίνεται να υποχωρεί πλέον στο κρίσιμο θέμα της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον, για τη Β.Ιρλανδία η συμφωνία της Παρασκευής αφήνει ανοιχτά περισσότερα ζητήματα απ΄όσα διασαφηνίζει.

Το μεσημέρι της Τετάρτης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να εγκρίνει την κοινή πρόταση πέντε πολιτικών ομάδων, στην οποία τονίζεται ότι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης θα προχωρήσει μόνο αν το Λονδίνο τηρήσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης φάσης. Εκτιμάται ότι αντίστοιχη αναφορά θα περιέχει και το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με… ρωγμές – Προειδοποίηση για πτώση έως 15% από BofA, επιφυλακτική στάση από Barclays

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι το ράλι