Ελλάς-Γαλλία συμμαχία: Νέο «όχι» στο μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης από το γαλλικό ΥΠΕΞ

4 λεπτά ανάγνωση
16 Ιανουαρίου 2020

Στο σύμφωνο Λιβύης και Τουρκίας αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, σημειώνοντας πως αυτό δεν συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στους στόχους της Διάσκεψης για τη Λιβύη αλλά και το περιεχόμενο του Μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης αναφέρεται το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει το γαλλικό υπουργείο, στόχος της συνάντησης αυτής, θα είναι «η εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης που απαιτείται για μια διαρκή παύση της κρίσης στη Λιβύη και τον τερματισμό των ξένων επιρροών που τροφοδοτούν την κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης».

Η Γαλλία, υπενθυμίζει την πλήρη στήριξή της στην πρωτοβουλία αυτή ενώ αναφέρεται και στο επίμαχο σύμφωνο με την Τουρκία.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Υπογραμμίζεται δε πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για τον υπουργό Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και Λιβύη συμφώνησαν στα τέλη Νοεμβρίου για τα θαλάσσια σύνορα και τη συνεργασία σε στρατιωτικά ζητήματα αλλά και ζητήματα ασφαλείας.

Η συμφωνία αυτή έφερε πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την ελληνική πλευρά, με τον Νίκο Δένδια να καλεί αμέσως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα.

Η τουρκική πλευρά δημοσίευσε μάλιστα και χάρτη με τα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις