Επιβραδύνεται σημαντικά το 2018 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας

8 λεπτά ανάγνωση
8 Νοεμβρίου 2018

Προς τα κάτω διορθώνουν για το 2018 την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας οι αποκαλούμενοι πέντε σοφοί της γερμανικής οικονομίας. Στην έκθεσή τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αναμένουν για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6%, ενώ μόλις την περασμένη άνοιξη έκαναν λόγο για 2,3%. Λίγο χαμηλότερη είναι και η πρόβλεψη για το 2019, η οποία όπως τονίζουν οι πέντε σοφοί θα φθάσει το 1,5% και όχι το 1,8% όπως προέβλεπαν μερικούς μόνο μήνες νωρίτερα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Κρίστοφ Σμιτ τόνισε στο Βερολίνο ότι «το αβέβαιο μέλλον του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος και η δημογραφική αλλαγή αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για την γερμανική οικονομία». Στην έκθεση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε μια από τις «μεταπολεμικά μακρύτερες αναπτυξιακές περιόδους» που τίθενται ωστόσο σε κίνδυνο από τις εμπορικές διαμάχες, ένα “σκληρό” Brexit, αλλά και μιας ενδεχόμενης αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης. «Λόγω των εμπορικών διενέξεων, των προβλημάτων παραγωγής στην αυτοκινητοβιομηχανία και τους περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα, πρέπει να υπολογίζουμε με επιβράδυνση της ανάπτυξης, επισημαίνει χαρακτηριστικά η σοφή της γερμανικής οικονομίας Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γήρανσης της γερμανικής κοινωνίας, οι πέντε σοφοί προτείνουν στην γερμανική κυβέρνηση την σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Παράλληλα προτείνουν τη συγχώνευση νοσοκομείων καθώς και περιορισμό περιττών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας.

Προτάσεις για την προώθηση της ψηφιοποίησης

Στην έκθεση οι σοφοί της οικονομίας προτείνουν επιτάχυνση κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για να εκτονωθεί η μεγάλη ζήτηση στην αγορά ακινήτων των μεγάλων αστικών κέντρων. Την ίδια στιγμή ζητούν την κατάργηση του αναποτελεσματικού μέτρου περιορισμού δυσανάλογης ανόδου των ενοικίων και τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης του φόρου ιδιοκτησίας στη Γερμανία.

Στην έκθεση οι πέντε σοφοί εξαίρουν τη σημασία της διαδικασίας ψηφιοποίησης. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το σύστημα εκπαίδευσης, να μεταφερθεί στο διαδίκτυο σημαντικό τμήμα της δημόσιας διοίκησης και οι ιδρυτές νεοφυών εταιριών να λαμβάνουν καλύτερη χρηματοδότηση. Παράλληλα οι σοφοί απορρίπτουν την επιβολή ψηφιακού φόρου σε κολοσσούς του διαδικτύου, όπως η Google και η Facebook.

Ας σημειωθεί ότι το συμβούλιο οικονομικών εμπειρογνωμόνων δημιουργήθηκε το 1963 για να συνδράμει την γερμανική κυβέρνηση. Τα πέντε μέλη του ορίζονται μετά από πρόταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και η θητεία τους διαρκεί πέντε χρόνια. Στην ετήσια έκθεσή τους καταθέτουν μη δεσμευτικές προτάσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δ. Τσιτσιράγκος (πρόεδρος Alpha Bank): «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον recovery story, είναι επενδυτικός προορισμός»

Ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος τόνισε στο Delphi Economic Forum XI ότι η Ελλάδα

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει