FT: Διαιρεμένη η ΕΚΤ στην απόφαση για την Ελλάδα

5 λεπτά ανάγνωση
6 Φεβρουαρίου 2015

Διαιρεμένο ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στην απόφαση να διακοπεί η αποδοχή των εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».

Η στήριξη της ΕΚΤ θα τερματιζόταν ούτως ή άλλως στις 28 Φεβρουαρίου, με δεδομένη την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μη ζητήσει νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης, όμως η απόφαση της Φρανκφούρτης να κινηθεί πριν καν εκπνεύσει το πρόγραμμα αιφνιδίασε τις αγορές.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», σε ορισμένους κόλπους της Ευρωτράπεζας επικρατεί η ανησυχία πως η επίσπευση της παραπομπής των ελληνικών τραπεζών αποκλειστικά στον έκτακτο μηχανισμό ELA θα εξέθετε την Τράπεζα σε κατηγορίες ότι παρεμβαίνει πολιτικά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους FT, ορισμένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που τάσσονταν υπέρ της αναμονής έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιρλανδίας, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην κρίσιμη συνεδρίαση, λόγω του νέου συστήματος περιστρεφόμενου δικαιώματος ψήφου που τέθηκε σε εφαρμογή με την είσοδο της Λιθουανίας στο ευρώ.

Κατά το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το ενδεχόμενο να ληφθεί αρνητική απόφαση για τις ελληνικές εγγυήσεις κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες των πρακτορείων Reuters και Bloomberg, το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου διασφαλιστεί η κάλυψη των τυχών αναγκών των ελληνικών ιδρυμάτων.
 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

ΕΚΤ: Σενάρια για αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο – Ανατροπή προσδοκιών στις αγορές

Ανατροπή στο βασικό σενάριο των αγορών καταγράφεται για την European Central Bank.