FT: Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να επιδιώξει συμβιβασμό με την Αθήνα

6 λεπτά ανάγνωση
8 Φεβρουαρίου 2015

Πιέσεις σε ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», επικαλούμενοι ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους.

Η πίεση από την πλευρά της Ουάσιγκτον έρχεται ενόψει της συνάντησης της γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.

«Αυτή είναι μια συζήτηση που έχουμε με ορισμένους ανθρώπους. Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πρωτοβουλία, δεν νομίζω πως η στάση μας έχει αλλάξει, όμως αυτό που έχει αλλάξει είναι πως ξαφνικά η κατάσταση στην Ελλάδα φαντάζει πολύ πιο προβληματική», δήλωσε στους FT ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Δεν προσπαθούμε να μεσολαβήσουμε […] έχουμε συμβουλεύσει όλες τις πλευρές πως πρέπει να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός από όλους […] Υπάρχουν όρια στο πόση λιτότητα μπορεί να αντέξει μια κοινωνία», συμπλήρωσε στους FT ο αμερικανός αξιωματούχος, τη στιγμή που η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η Γερμανία – μοιάζουν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή διαπραγματευτική γραμμή έναντι της Αθήνας.

Η ίδια πηγή τόνισε μάλιστα πως, μολονότι η Ουάσιγκτον δεν προωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, η συνεχιζόμενη έμφαση στην επιβολή μέτρων λιτότητας μοιάζει πλέον αχρείαστη, ενώ αντίθετα αυτό που πρέπει να προέχει είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική.

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε δημόσια πριν από λίγες ημέρες πως πρέπει να υπάρχουν όρια στη λιτότητα που επιβάλλεται σε χώρες όπου μια μεγάλη οικονομική ύφεση έχει χτυπήσει μαζικά το επίπεδο διαβίωσης.

Ωστόσο, κατά τις τελευταίες ημέρες αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης τονίσει πως και η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει συναινετικά στις διαβουλεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ, και να μην υποχωρήσει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και