FT: Ορατή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

5 λεπτά ανάγνωση
4 Μαρτίου 2016

Κοντά σε συμφωνία με την Άγκυρα με την οποία η Τουρκία θα δεχόταν την επιστροφή όλων των μη-Σύρων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη δύο διπλωμάτες με γνώση των συζητήσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, μετά από εβδομάδες διπλωματικής πίεσης από Βερολίνο και Βρυξέλλες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου άφησε κατ’ ιδίαν να εννοηθεί την Πέμπτη ότι η χώρα του θα δεχθεί τη συστηματική επιστροφή μεταναστών και θα εντείνει τη δράση της εναντίον των διακινητών. Ο κ. Νταβούτογλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. 

Η συμφωνία είναι δοκιμαστική και δύσκολη στην εφαρμογή της, επισημαίνουν οι FT, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη. 

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η Τουρκία συμφώνησε να αποδέχεται όλους τους μετανάστες που διασώζονται σε διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ. 

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι το ελάχιστον που αναμένει από τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα, απαιτώντας σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία. 

Σημειώνεται ότι ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν από την Τουρκία να απαιτήσει επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας σε πολίτες της σε αντάλλαγμα για μια συμφωνία. 

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει πως στις Βρυξέλλες η ψυχρή στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα έχει ανακινήσει υποψίες ότι ίσως ο Τούρκος Πρόεδρος καθυστερεί την καταστολή της παράνομης διακίνησης των προσφύγων. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη»

Οι εξελίξεις στον πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν ήταν το πρώτο

Γερμανία: Στο 6,3% ο πληθωρισμός χονδρικής τον Απρίλιο

Η Γερμανία καταγράφει νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός χονδρικής εκτινάχθηκε

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.