Goldman Sachs: Γιατί είναι αμφίβολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2014

3 λεπτά ανάγνωση
22 Οκτωβρίου 2013

Ο στόχος του προϋπολογισμού το επόμενο έτος δεν θα εκπληρωθεί εκτός κι αν ληφθούν νέα μέτρα υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs με ημερομηνία 21 Οκτωβρίου. 

Όπως αναφέρει, τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ και της ΕΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Ιούλιο, δείχνουν ότι το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2016, έχει χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ., τα 4 δισ. εκ των οποίων θα πρέπει να καλυφθούν εντός του 2014. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι από το επόμενο έτος η χώρα θα αρχίσει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από τις αρχές του 2000 και το πρώτο της θετικό ετήσιο ΑΕΠ από το 2007.

Ο οίκος εμμένει στην άποψη ότι τρόικα και ελληνική κυβέρνηση θα φτάσουν σε συμφωνία και η επόμενη δόση θα δοθεί κανονικά. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών θα αποτελέσει ένα ζήτημα τα επόμενα χρόνια, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα δεν αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές σύντομα. Κι αυτό γιατί η χώρα θα χρειαστεί κεφάλαια από τους εταίρους της τομέα προκειμένου να συνεχίσει την αποπληρωμή του χρέους της. Δεδομένου αυτού, η Goldman θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο να προεξοφληθεί και να προβλεφθεί η πολιτική διάσταση  μεταξύ Αθήνας, ΕΕ και ΔΝΤ.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού – Πιέσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Eurostat: Στο 4,6% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Στο 4,6% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2026,
Τασεις επενδυσεων στην Ελλαδα

Ο δρόμος προς την απόλυτη κανονικότητα και την υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης εξήρε την ομάδα του Οργανισμού