Η Ευρώπη συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

3 λεπτά ανάγνωση
13 Φεβρουαρίου 2019

«Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.

Η υποχώρηση της ζήτησης είναι εμφανής στην ευρωζώνη, που συμπιέζεται ανάμεσα σε διεθνείς και σε δικές της δυσκολίες. Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018, ενώ ακόμη και η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί.

Ο δείκτης euro του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.

«Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι η Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, όμως έχουν στην διάθεσή τους πολλά περιθώρια κινήτρων. Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», δήλωσε ο Σάλμαν Αχμέντ, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Lombard Odier. Το μέγεθος και ο αιφνίδιος χαρακτήρας της εξασθένισης αγγίζει τον πυρήνα της ευρωζώνης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ευρώπη είναι πλέον, de facto, το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει πλέον την αίγλη που είχαν στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό

Sell off σε Ελλάδα και Ευρωαγορές – Οι αγορές υποχωρούν υπό το βάρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο Μάρτιος άρχισε με έντονες πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω κλιμάκωσης στη

Οι νέοι δασμοί 10% που ανήγγειλε ο Ντ. Τραμπ τέθηκαν σε ισχύ

Οι νέοι αμερικανικοί επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί ύψους 10%, που ανακοίνωσε πως θα