Ιταλία: Η ευρωκρίση επιστρέφει – η Λέγκα θέλει τη ρήξη

7 λεπτά ανάγνωση
28 Μαΐου 2018

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σημειώνει: «[…] (O αρχηγός της Λέγκας Σαλβίνι) Φαίνεται να επέλεξε συνειδητά το πρόωρο τέλος μίας αβέβαιης περιπέτειας με τα Πέντε Αστέρια αφού μπορούσε να αντικαταστήσει εύκολα τον Σαβόνα με ένα λιγότερο αμφιλεγόμενο πρόσωπο από το κόμμα του, όπως αξίωσε ο Ματαρέλα. […] Οι λαϊκιστές κατηγορούν τώρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε υψηλούς τόνους για υπονόμευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας και κάνουν λόγο για ‘σύγκρουση μεταξύ λαού και Παλάτσο. Οι οπαδοί τους διαδίδουν ήδη μέσω διαδικτύου μαζικά δηλητηριώδεις αναρτήσεις κατά του Ματαρέλα και τον απειλούν με την εκκίνηση διαδικασίας προκειμένου να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε ήδη και θα είναι πολύ πιο επιθετικός από τον τελευταίο».

H ιταλική La Repubblica εστιάζει επίσης στο ενδεχόμενο να κινηθούν διαδικασίες για την αποπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμώντας ότι η διαδικασία αυτή «[…] φυσικά και θα καταλήξει στο τίποτα, παρά ταύτα όμως αποτελεί ένδειξη του σκηνικού απειλής που πάει να στηθεί σε βάρος του προέδρου της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα ακόμη λάθος βήμα, σε μια εποχή που έγιναν ήδη πάρα πολλά λάθη».

Η Λέγκα θέλει τη ρήξη

Η γερμανική Die Welt επισημαίνει ότι «το εγχείρημα σκόνταψε περισσότερο στο ότι ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν ήταν διατεθειμένος να διορίσει υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Σαβόνα. «Το ότι ο Σαβόνα προαλειφόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή για το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύει κυρίως το εξής: σε αντίθεση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων που δεν φάνηκε να παίρνει ξεκάθαρη θέση, η Λέγκα του Σαλβίνο επιδιώκει σαφέστατα τη σύγκρουση με την ΕΕ».

Η βελγική De Tijd»: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου θα ενισχύσουν την ευρωσκεπτικιστική τάση. Η χώρα θέλει ξεκάθαρα μια μη συμβατική κυβέρνηση. Και όσο ο δρόμος προς αυτή παραμένει κλειστός, το εκλογικό αποτέλεσμα του φθινοπώρου αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ευρωσκεπτικιστές. Η χρονική συγκυρία όμως θα επηρεάσει και το κλίμα στην Ευρώπη ενόψει των Ευρωεκλογών του 2019. […] Όσοι πίστευαν ότι η ευρωκρίση πέρασε, μπορούν να αναθεωρήσουν. Το καυτό καλοκαίρι στον ευρωπαϊκό νότο ξεκίνησε».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με… ρωγμές – Προειδοποίηση για πτώση έως 15% από BofA, επιφυλακτική στάση από Barclays

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι το ράλι

ΔΝΤ: Θεαματική μείωση του ελληνικού χρέους έως το 2031 – Κάτω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών

Σε τροχιά εντυπωσιακής αποκλιμάκωσης εισέρχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις