Κατά 1,1 δισ. ευρώ μειώθηκε ο ELA

2 λεπτά ανάγνωση
20 Ιουλίου 2017

Κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ περιόρισε το ανώτατο όριο του ELA  κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 40,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση, σύμφωνα με την ΤτΕ, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τις ροές καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο, η συνολική εξάρτηση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τον ELA υποχώρησε κατά 2,8 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ από τον Φεβρουάριο του 2015, όταν και η κεντρική τράπεζα διέκοψε την απευθείας πρόσβαση στη «φθηνή» χρηματοδότηση.

Τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών αποκαταστάθηκε, με αποτέλεσμα τη σημαντική συρρίκνωση του κόστους δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρώπη: Σκιά επιβράδυνσης στην ανάπτυξη – Πιέσεις από ενέργεια και επιτόκια

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

ΕΚΤ: Σενάρια για αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο – Ανατροπή προσδοκιών στις αγορές

Ανατροπή στο βασικό σενάριο των αγορών καταγράφεται για την European Central Bank.