Ντάισελμπλουμ: «Η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην οικονομική διακυβέρνηση»

6 λεπτά ανάγνωση
29 Οκτωβρίου 2013

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές για να επιτευχθούν τόσο η αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, όσο και η διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου δήλωσε χθες στη Μαδρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει το δελτίο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του ελέγχου των εταίρων στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, η ΕΕ πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην οικονομική διακυβέρνηση και όχι μόνο στην επίτευξη δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, απαιτούνται και άλλα εργαλεία πέραν του ελέγχου και της πίεσης από τους εταίρους.

Όσον αφορά τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών χαιρέτισε την επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ισπανική οικονομία και τα ενθαρρυντικά για πρώτη φορά (μετά από εννέα τρίμηνα ύφεσης) οικονομικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί για το τρίτο τρίμηνο του έτους, σχολιάζοντας ότι η Ισπανία θα μπορέσει ενδεχομένως στο μέλλον να βοηθήσει την Ευρώπη να βγει από το τούνελ.

Ωστόσο, παρουσίασε ένα μακροσκελή κατάλογο μέτρων που πρέπει να λάβει τόσο η Μαδρίτη όσο και το σύνολο της ευρωζώνης.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο περισσότερο στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη παρά της κάνει κακό», σημείωσε. Προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το μοντέλο — το οποίο απειλείται από τις δυσλειτουργίες της αγοράς εργασίας και τη γήρανση του πληθυσμού— ο Πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην αναγκαιότητα να προσαρμοστούν όλοι στη νέα οικονομική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων, στον έλεγχο του ρόλου των οργανώσεων που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, στην κατάργηση ορισμένων από τα 4700 «κλειστά» επαγγέλματα που «περιορίζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα» στα κράτη μέλη.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με… ρωγμές – Προειδοποίηση για πτώση έως 15% από BofA, επιφυλακτική στάση από Barclays

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι το ράλι