Ντ΄Εστέν: Να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη

4 λεπτά ανάγνωση
6 Ιουλίου 2015

“Πρέπει να τεθεί η Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης”, διότι οι Έλληνες εκλογείς “εγκατέλειψαν την οικονομική ένωση, και επομένως έμμεσα τη νομισματική ένωση” όταν εξέλεξαν πρωθυπουργό της χώρας τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Αλέξη Τσίπρα και “επιβεβαίωσαν αυτή την επιλογή με το δημοψήφισμα” της Κυριακής, δήλωσε ο Βαλέρί Ζισκάρ Ντ Εστέν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Δευτέρα, στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού LExpress.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν, ο οποίος είχε ήδη ταχθεί τον περασμένο Φεβρουάριο υπέρ μιας “friendly exit” (“εξόδου με φιλικούς όρους”) της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρότεινε τη χρησιμοποίηση δύο άρθρων, των 108 και 109, της συνθήκης του Μάαστριχτ, τα οποία τυπικά βέβαια αφορούν τις χώρες οι οποίες “θέλουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά όχι να συμμετέχουν στο νομισματικό σύστημα” αυτής.

“Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα άρθρα” προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, αντέτεινε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας (1974-1981) πρόσθεσε ότι “δεν μετανιώνει καθόλου” το ότι η Ελλάδα “μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση” την 1η Ιανουαρίου 1981, όταν της χώρας “ηγείτο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (…) ένας άνδρας με μεγάλες ικανότητες και μεγάλο σθένος”.
Αντίθετα θεωρεί «σφάλμα» την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, καθώς οι ηγέτες της χώρας “δεν επιθυμούσαν, ούτε εισηγούνταν να ακολουθηθεί η πολιτική της ευρωζώνης: δημοσιονομικό έλλειμμα 3%, δημόσιο χρέος 60%”.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά οχήματα ανακοίνωσε ο Ντ. Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε ξανά σε ένα από τα αγαπημένα του όπλα.

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει