Ο παραλογισμός των αγορών

5 λεπτά ανάγνωση
28 Ιουλίου 2015

Αν και η περίοδος Ιουλίου-Αυγούστου δεν προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα στις αγορές καθώς η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί διάφορες «ασυνάρτητες» κινήσεις, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε μια εξέλιξη η οποία συμβαίνει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Την ώρα που οι βασικές αναπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές αλλά και οι μεγαλύτερες αναδυόμενες βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος καθώς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, με την Κίνα φυσικά στο προσκήνιο, ο δείκτης Baltic Dry Index έχει μια ακραία αντίθετη συμπεριφορά.

Το παρακάτω γράφημα είναι κατατοπιστικότατο.

28 07 15 bdinew

Τους προηγούμενους μήνες που η Κίνα «απογειωνόταν» χρηματιστηριακά και τα macro ήταν ιδιαίτερα θετικά, ο BDI κινούνταν στα χειρότερα επίπεδα της ιστορίας του και μάλιστα κάτω και από τα επίπεδα του 2008.

Σήμερα που η Κίνα βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη χρηματιστηριακή περίοδο και που οι τιμές των εμπορευμάτων καταρρέουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, ο BDI έχει σημειώσει συνολική άνοδο από τα χαμηλά του, της τάξης του 114%.

Οι χαμηλές τιμές εμπορευμάτων δεν είναι απαραίτητα και λόγος για την αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας καθώς σε μεγάλο βαθμό η πτώση των τιμών δείχνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας όπως επιβεβαιώνεται από την Κίνα, ενώ τα grains που είχαν μια σημαντική άνοδο δε «στοκάρονται».

Σημαντικά στελέχη από το χώρο της ναυτιλίας, με τα οποία επικοινωνήσε το ForexReport.gr, ανέφεραν ότι πρόκειται για παροδικό ξέσπασμα καθώς αν δεν υπάρξει ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων, δε θα μπορέσει να υπάρξει σταθερή και βιώσιμη άνοδος. 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

Latest from Blog

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια οικονομία: Σημάδια κόπωσης από την Κίνα – Πιέσεις στο διεθνές εμπόριο

Η πορεία της Κίνας βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής ανησυχίας.

Ισχυρή χρονιά για τη Dimand ΑΕ το 2025

Ιδιαίτερα θετική πορεία κατέγραψε η Dimand ΑΕ για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη

Moody’s: Σταθερές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες – Στήριξη από ανάπτυξη και πιστωτική επέκταση

Σε αναθεώρηση των προοπτικών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προχώρησε η Moody’s