Ομόλογα: Υψηλό 18 ετών στη Γαλλία – Τα στοιχήματα για την ΕΚΤ πιέζουν την αγορά

5 λεπτά ανάγνωση
1 Οκτωβρίου 2026

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εμφάνισαν μικτές μεταβολές την Πέμπτη.

Ωστόσο, είχαν προηγουμένως καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το 2022.

Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση ενισχύει τις προσδοκίες για τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως τα τέλη του 2027.

Στη Γαλλία, οι αποδόσεις άγγιξαν υψηλό 18 ετών. Μάλιστα, ολοκλήρωσαν το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Έτσι, το κόστος δανεισμού εντείνει τις ανησυχίες για το χρέος της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ η πολιτική αβεβαιότητα προσθέτει πίεση.

Επιπλέον, οι εκλογές του 2027 στρέφουν την προσοχή των επενδυτών στη δημοσιονομική πορεία των δύο χωρών και στις προοπτικές του χρέους.

Άνοδος στα γερμανικά ομόλογα

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς πρόσθεσε μία μονάδα βάσης. Τη Δευτέρα είχε αγγίξει το 3,6526%, υψηλό από τον Ιούνιο του 2009.

Συνολικά, κέρδισε 71 μονάδες βάσης στο τρίμηνο. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού διετούς πρόσθεσε 1,5 μονάδα βάσης, στο 3,21%.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, είχε φτάσει στο 3,3276%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023, πριν υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, η τριμηνιαία άνοδός της έφτασε τις 66 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Οι προσδοκίες για την ΕΚΤ

Οι αγορές υπολογίζουν επιτόκιο καταθέσεων 2,81% τον Δεκέμβριο, από 2,50% σήμερα. Συνεπώς, προεξοφλούν μία αύξηση 25 μονάδων βάσης.

Επιπλέον, δίνουν πιθανότητα 24% για δεύτερη αύξηση. Για τα τέλη του 2027, οι εκτιμήσεις τους τοποθετούν το επιτόκιο στο 3,42%.

Ωστόσο, το πετρέλαιο υποχώρησε την Πέμπτη, καθώς οι εξαγωγές από τον Κόλπο ανέκαμψαν. Παράλληλα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν απρόσμενα.

Μεγαλύτερα spreads για Γαλλία και Ιταλία

Το γαλλικό spread έφτασε τις 127,51 μονάδες βάσης. Νωρίτερα είχε αγγίξει τις 128,80, υψηλό από τον Ιούνιο του 2012.

Τέλος, το ιταλικό spread έναντι των γερμανικών Bunds έφτασε τις 104,15 μονάδες βάσης, υψηλό από τον Ιούνιο του 2025.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλικά ομόλογα: Ιστορικό sell-off εκτοξεύει την απόδοση του 10ετούς στο 4,78%

Ιστορικές απώλειες καταγράφουν τα γαλλικά κρατικά ομόλογα.

Γαλλία: Χρέος-ρεκόρ στο 119% του ΑΕΠ – Το δημοσιονομικό «τσουνάμι» απειλεί την Ευρώπη

Σε επικίνδυνη δημοσιονομική τροχιά κινείται πλέον η Γαλλία, καθώς το δημόσιο χρέος

Barclays: Οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν τις ευρωπαϊκές μετοχές

Για την Barclays, οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ επηρεάζουν λιγότερο τις ευρωπαϊκές