Παπακώστα: Θα ψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών αλλά με αστερίσκους

2 λεπτά ανάγνωση
20 Οκτωβρίου 2018

Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά με αστερίσκους, εξέφρασε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα.

Προϋπόθεση αποτελεί, όπως είπε, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση για την γλώσσα και την εθνότητα που θα ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Σημειώνεται πως οι Πρέσπες ήδη ορίζουν πως η γλώσσα της ΠΓΔΜ – που θα λέγεται «μακεδονική» – ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Τα Σκόπια παραδέχονται επίσης ότι τόσο η γλώσσα όσο και άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την ιστορία της Ελλάδας.

Επίσης το κείμενο της συμφωνίας παραχωρεί «υπηκοότητα», όχι ακριβώς εθνότητα.

Η κ. Παπακώστα φαίνεται πως ζητά σαφέστερες διακρίσεις, αν και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει τμήμα της συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα πως η ερμηνευτική δήλωση θα πρέπει να υπογραφεί και από τα Σκόπια.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικά “πυρά” κατά Χάρη Δούκα για τις αναφορές του στη συμφωνία των Πρεσπών

Εσωκομματικές αναταράξεις καταγράφονται στο ΠΑΣΟΚ, με «πυρά» να στρέφονται κατά του Χάρη

Άδωνις Γεωργιάδης: «Οι δικογραφίες που έχουν έρθει στη Βουλή είναι αστείες»

Αιχμηρή τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σχολιάζοντας τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί

Κ. Μητσοτάκης: Αντεπίθεση με φόντο την αναθεώρηση και εσωκομματικές ισορροπίες

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή δεν επιβεβαίωσε την πολιτική αποδόμηση της κυβέρνησης.