Πιέσεις προς ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση

5 λεπτά ανάγνωση
3 Ιουλίου 2014

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ασκεί η Γαλλία, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της ανόδου του ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία να εστιάζει στο πρόγραμμα φθηνής χρηματοδότησης για την τόνωση του επιχειρηματικού δανεισμού.

Μετά την κοινή στάση Γαλλίας και Ιταλίας στο θέμα της μεγαλύτερης ευελιξίας των δημοσιονομικών κανονισμών, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επαναλαμβάνει την έκκληση του Παρισιού προς την ΕΚΤ να λάβει μέτρα ώστε να συγκρατήσει το «υπερτιμημένο» ευρώ, ζητώντας ουσιαστικά από την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αγορές ενεργητικού.

Παραδοσιακά, η Γαλλία έχει την τάση να ζητά από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ ανάληψη δράσης για να διατηρεί σε εξασθενημένο επίπεδο το ευρώ, αίτημα που έχει κατά καιρούς προκαλέσει την αντίδραση ορισμένων εταίρων της και ιδιαίτερα της Γερμανίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πάντως, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να «βομβαρδιστεί» με αρκετές ερωτήσεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, παραμένει πιθανή επιλογή για την ΕΚΤ, μετά μάλιστα από πιέσεις και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Όμως, οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης αναμένεται να το αποφύγουν προς το παρόν, υποχωρώντας στις αντιδράσεις της Γερμανίας.

Στο θέμα των επιτοκίων ο κ. Ντράγκι έχει σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για τέσσερα έτη, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει έναντι της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

HSBC: «Ψηφίζει» Eurobank και Πειραιώς – Βλέπει ράλι έως 48% στις ελληνικές τράπεζες

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η HSBC, διατηρώντας σύσταση «buy»

Νέο κύμα ακρίβειας προ των πυλών – Τι θα ισχύσει με τον πληθωρισμό

Αντιμέτωπα με νέες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να βρεθούν

Citi: Η Ελλάδα στις ελάχιστες χώρες με ουσιαστική στήριξη απέναντι στο πετρέλαιο

Σοβαρούς κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης και τα δημοσιονομικά σχέδια των