Σερί υποβαθμίσεων για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα

5 λεπτά ανάγνωση
30 Ιουνίου 2015

Οι δραματικές εξελίξεις της χώρας μας έχουν οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της όποιας δημοσιονομικής εικόνας υπήρχε και πλέον αποκλεισμένη από κάθε πηγή ρευστότητας μοιάζει να είναι καταδικασμένη. Χθες το βράδυ, ο οίκος S&P έδωσε το πρώτο χτύπημα υποβαθμίζοντας την Ελλάδα σε CCC- δηλαδή μια βαθμίδα πάνω από τη χρεοκοπία. Λίγη ώρα αργότερα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε Default, τονίζοντας ότι αν δεν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί, οι τράπεζες θα ήταν ήδη χρεοκοπημένες.

  • Οι αγορές δείχνουν στην Ελλάδα ότι θα την ξεπεράσουν πολύ εύκολα αν θελήσει να πορευτεί μόνη της.
  • Υπάρχουν φήμες αλλά και εκτιμήσεις ότι το όριο για τα capital controls είναι ιδιαίτερα υψηλό με βάση τη διαθέσιμη ρευστότητα και ότι αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι και τις 7 Ιουλίου, τότε θα μειωθεί.
  • Τελευταία ημέρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης από τους πιστωτές. Από αύριο οι κάνουλες της ρευστότητας κλείνουν και με το νόμο.

Ανάλυση αγοράς

EUR/USD – Άνοιγμα: 1,1003 Υψηλό: 1,1277 Χαμηλό: 1,0953 Κλείσιμο: 1,1234

Η ισοτιμία μετά το έντονα αρνητικό άνοιγμα της Δευτέρας με το gap να είναι στα 150 pips, ενεργοποίησε τους αγοραστές με αποτέλεσμα να καταφέρει να καλύψει τις απώλειες και να κινηθεί υψηλότερα. Πρακτικά, αν απο τη χθεσινή συνεδρίαση αφαιρέσουμε όλο το θόρυβο που προκλήθηκε λόγω Ελλάδας, θα είχαμε μια πιθανότατα οριακά ανοδική συνεδρίαση που δεν θα ξέφευγε από τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στα 1,1230.
 
Ως εκ τούτου, δεν αποκλείουμε η σημερινή συνεδρίαση να επιχειρήσει μια νέα πτωτική κίνηση που θα επιβεβαιώσει τη μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση για την ισοτιμία. Κλείσιμο κάτω από τα 1,1130 είναι απαραίτητο για να υπάρξει επιβεβαίωση των πιέσεων και να ανοίξει ο δρόμος για τα 1,1000. Οι τεχνικοί δείκτες αν και επηρεασμένοι, εξακολουθούν να δείχνουν χαμηλότερα.

 

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τασεις επενδυσεων στην Ελλαδα

Ο δρόμος προς την απόλυτη κανονικότητα και την υποχώρηση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης εξήρε την ομάδα του Οργανισμού

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Εκταμίευση πόρων ύψους €1,18 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την Ελλάδα

Στην εκταμίευση πόρων ύψους 1,18 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και