Στο 13,5% ο πληθωρισμός χονδρικής τον Μάϊο

6 λεπτά ανάγνωση
30 Ιουνίου 2026

Ισχυρούς ρυθμούς ανατιμήσεων στη βιομηχανία έδειξαν τα στοιχεία των τιμών παραγωγού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Μάιο παρουσίασε αύξηση 13,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2025, έναντι αύξησης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2025 με το 2024.

Στις επιμέρους κατηγορίες, η πλειοψηφία των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε από τον κλάδο της ενέργειας που εμφάνισε ετήσια αύξηση τιμών κατά 26,4%, ενώ στα Ενδιάμεσα Αγαθά οι αυξήσεις κυμάνθηκαν στο 6,1%, στα Κεφαλαιουχικά Αγαθά στο 3,4%, στα Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά στο 2,1% και τα Μη Διαρκή Καταναλωτικά Αγαθά στο 1,6%.

Play Video
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις αφορούσαν τις τιμές του πετρελαίου, δεδομένου ότι η κατηγορία Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου παρουσίασε θηριώδη ετήσια αύξηση κατά 72,6% σε επίπεδο εξωτερικής αγοράς και κατά 64,9% στην εγχώρια.

Γενικότερα, μεγαλύτερη ήταν η αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 28,1%, ενώ στην Εγχώρια Αγορά περιορίστηκε στο +7,7%.

Στην εξωτερική αγορά ισχυρές ανατιμήσεις παρουσίασαν επίσης η Εξόρυξη μεταλλευμάτων με αύξηση 30,2%, η Παραγωγή βασικών μετάλλων με 16,6% και η Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 13,7%.

Στον αντίποδα, η Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού παρουσίασε αισθητή ετήσια μείωση -6,6%, ενώ η Βιομηχανία τροφίμων κατέγραψε μικρή αύξηση 2,6%.

Στην εγχώρια αγορά, πέρα από τα πετρελαϊκά προϊόντα, η κατηγορία Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού εμφάνισε ετήσια αύξηση 14,5% και η Συλλογή, επεξεργασία και παροχή νερού 11,3%.

Από εκεί και πέρα, σε μηνιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατά τον Μάιο σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου παρουσίασε μείωση 0,9% έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2025.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2025- Μαΐου 2026, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2024- Μαΐου 2025, παρουσίασε αύξηση 2% έναντι μείωσης 0,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Αισθητή επιβράδυνση και μεγαλύτερη από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές παρουσίασε ο πληθωρισμός

Συνεχίζεται το ράλι στην χονδρική του ρεύματος

Οι αυξήσεις… φωτιά στην χονδρική τιμή στο ρεύμα που φτάνουν το 44%

Μόνιμος μηχανισμός για την αντιμετώπιση κρίσεων στην αγορά ρεύματος

Μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων – όπως αυτή που διανύουμε