Η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά προηγουμένως η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε “αυτονομιστές και τρομοκράτες”, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε να έχει μία δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργoί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο –η μοναδική επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

“Εχουμε δηλώσει έτοιμοι να συνομιλήσουμε με τη ρωσική κυβέρνηση”, είπε ο ίδιος και ανέφερε μία σειρά από προϋποθέσεις που περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων και την “άρση της υποστήριξης προς τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες στην Κριμαία”.

Η φιλο-ρωσική ηγεσία της Κριμαίας, η οποία ανέλαβε την εξουσία την περασμένη εβδομάδα όταν ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την περιοχή, ανακοίνωσε χθες ότι το κοινοβούλιό της ψήφισε υπέρ της άμεσης ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το ερώτημα αυτό στις 16 Μαρτίου.

“Κανένας στον πολιτισμένο κόσμο δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του αποκαλούμενου δημοψηφίσματος από τις αποκαλούμενες αρχές”, είπε ο Γιατσενιούκ χαρακτηρίζοντας το σχέδιο αυτό παράνομο και αντισυνταγματικό

Facebook Comments