Στο κοινωνικό μέρισμα που θα μοιράσει από το υπερπλεόνασμα έχει στρέψει όλη την επικοινωνιακή της πολιτική η κυβέρνηση, βλέποντας παράλληλα το μεγάλο της τελευταίο αφήγημα, αυτό της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, να διαλύεται, όπως και όλα τα προηγούμενα, σαν κάστρο στην άμμο.  Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να διαφημίζει το νέο δημιούργημα της… φαντασίας του,  το clean exit, έστω και αν αυτό καταρρίπτεται από όλους, ακόμα και την «φιλική» προς την Ελλάδα Κομισιόν.

Από όλα τα πιθανά σενάρια, τέσσερα στο νούμερο, που υπάρχουν για την Ελλάδα, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν προκρίνει αυτό που ονομάζει «υβριδικό σύστημα εποπτείας» για το διάστημα μετά τον Αύγουστο του 2018, το οποίο και προϋποθέτει την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους αλλά και τη συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι το σενάριο του clean exit  είναι ανέφικτο και παρακινδυνευμένο και απαιτεί την έγκριση των αγορών.

Την ίδια στιγμή, νέα έκθεση της Citi επισημαίνει ότι το εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης μετά τον Αύγουστο του 2018 παραμένει ακόμη αβέβαιο. Οι προοπτικές για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν πιο αδύναμες σε σχέση με άλλες χώρες στους 10 μήνες πριν βγουν από το πρόγραμμα διάσωσης, ενώ και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερη. Παράλληλα εκτός από την εύθραυστη οικονομία, και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, με το βουνό των NPLs, δημιουργεί κινδύνους για τα δημόσια οικονομικά και την αύξηση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από τα χρόνια διασώσεων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και πρώτα από όλα, από την προθυμία των ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της HSBC η αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ακόμη υψηλή, ενώ μια “καθαρή έξοδος” από τα προγράμματα διάσωσης το επόμενο έτος φαίνεται απίθανη, καθώς η πρόοδος στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από την ευρωζώνη έχει σταματήσει.

Επίσης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της JP Morgan η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δεν θα είναι «καθαρή», αλλά θα συμφωνηθεί στήριξη από μια προληπτική πιστωτική γραμμή και σημαντικό έλεγχο από τους δανειστές στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μεσοπρόθεσμα.

Χθες, και ο  συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας έβαλε φρένο στην θριαμβολογία Τσίπρα και προειδοποίησε ότι η έξοδος στις αγορές, η «καθαρή» κατά την κυβέρνηση, θα έχει κόστος και θα εξαρτηθεί από  το ΔΝΤ και τους Θεσμούς  μέσω της ελάφρυνσης χρέους. Με λίγα λόγια, δεν θα είναι «καθαρή». «Η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και τέλος της επιτήρησης», όπως επεσήμανε». Έχουμε δεσμευτεί για στόχους το 2018 και παρεμβάσεις το 2019. Μετά το 2021 η χώρα πρέπει να διατηρήσει υψηλά και μάλλον ανέφικτα πλεονάσματα έως το 2060. Μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση. Επιτήρηση θα υπάρχει», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι ο όρος «καθαρή έξοδος» δεν είναι ακριβής αλλά παραπλανητικός.

Αυτά σε ότι αφορά την… ουτοπία του clean exit. Άλλωστε το τοπίο περί αυτού το είχε ξεκαθαρίσει πολύ νωρίς ο Τόμας Βίζερ, αφού είχε σημειώσει ότι η εποπτεία μετά το μνημόνιο θα είναι πιο αυστηρή από ό,τι στην Ισπανία ή σε άλλα κράτη δεδομένου του μεγάλου ποσού του δανείου και των μεγάλων περιόδων ωρίμανσης της αποπληρωμής του, που θα δημιουργήσουν μία σειρά από ζητήματα στην περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Όπως είχε υπογραμμίσει, η διαδικασία της εποπτείας θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του 75% του χρέους και αυτό θα πάρει πολύ καιρό. 

Επιστρέφοντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα, και αυτό το αφήγημα της κυβέρνησης αποτελεί παράδειγμα του «στα βάζω από την μία τσέπη και στα παίρνω διπλά και τριπλά από την άλλη», όπως έγινε και με τον περσινό μποναμά. Όπως  εξήγησε και ο κ. Λιαργκόβας, το μέρισμα αυτό στηρίζεται στην αύξηση φόρων και την κατάργηση επιδομάτων όπως αυτό  της θέρμανσης.

Την απάντηση της κοινωνίας την έχει ήδη λάβει ο κ. Τσίπρας, και του λέει εμμέσως πλην σαφώς πως αν θέλει να την ανακουφίσει, ας μειώσει τους φόρους. Όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Marc, το 65% ζητά μείωση φόρων αντί για μέρισμα στους αδύναμους. 

Εξαγοράζοντας τμήματα της κοινωνίας ο κ. Τσίπρας (νομίζει ότι) κάνει κοινωνική πολιτική.  Ωστόσο, η υπερφορολόγηση που οδηγεί το ένα τρίτο της κοινωνίας σε συνθήκες φτώχειας, είναι δική του επιλογή, είναι επιλογή του πολιτικού συστήματος και ο κόσμος έχει ξυπνήσει.

Facebook Comments