Δεν βλέπει ενδείξεις «αποπληθωριστικού σπιράλ» στην Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία είναι ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία έχει βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Όπως σημείωσε, «εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φτηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό».

Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με συγκατάβαση.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Ντράγκι περιέγραψε τις αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με τη χαμηλή δυναμικότητα των τιμών στην οικονομία.

Το ζήτημα του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στην Ουάσιγκτον, με το ΔΝΤ να απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να αναλάβει δράση, αν συνεχιστεί η τάση υποχώρησης των τιμών.

Facebook Comments