Αξίζει τα λεφτά του… Αυτό λέει ο κόσμος όταν αγοράζει ένα προϊόν που η τιμή του δικαιολογείται από την ποιότητα και τη λειτουργικότητα του.

Επομένως, ενώ οι περισσότεροι από εμάς μπερδεύουμε τις λέξεις τιμή και αξία, μπορούμε, ως καταναλωτές, σε βάθος χρόνου, να κρίνουμε αν η αγορά μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος άξιζε τα λεφτά της.

Ο καταναλωτής, λοιπόν, είναι μία οικονομική έννοια η όποια δεν περιορίζεται, απλώς και μόνον, στην αναζήτηση της φτηνότερης τιμής αλλά και στην εκτίμηση της πραγματικής αξίας του προϊόντος. Το ενδιαφέρον μέρος αυτής της προσέγγισης είναι ότι η αξία, συνήθως, δεν είναι μετρήσιμη, δεν μπορεί να μπει ένας αριθμός στην αξία, ο αριθμός μπαίνει μονάχα στην τιμή.

Η μάρκα, για παράδειγμα, είναι μία εγγύηση για την αξία του προϊόντος, την οποία ακριβοπληρώνετε, πληρώνοντας, ουσιαστικά, την προτίμηση των άλλων καταναλωτών που εγγυώνται για την ποιότητα του. Θα πληρώσετε κάτι παραπάνω, αλλά το ρίσκο μιας αγοράς που θα είναι πεταμένα λεφτά είναι πολύ μικρό, αν όχι ανύπαρκτο.

Τι είναι πραγματικά φτηνό και τι ακριβό είναι κάτι που, σιγουρά, περιλαμβάνει και εσάς. Ένα καλό γεύμα, με καλή ατμόσφαιρα, καλή παρέα και πολλά χαμόγελα, είναι φτηνό ακόμη και αν η λυπητερή είναι λίγο τσιμπημένη.

Το να αγοράζετε, ότι χρειάζεστε, αξίζει τα λεφτά του. Ο καταναλωτισμός δεν είναι θεραπεία, είναι απλά μια νεύρωση. Δείτε πίσω στις αγορές που έχετε κάνει στο παρελθόν, και θα δείτε, εύκολα λόγω της χρονικής απόστασης, ποιες πραγματικά άξιζαν τα λεφτά τους και ποιες όχι. Οι απαντήσεις που θα πάρετε μπορούν να είναι ο οδηγός σας για την καταναλωτική σας συμπεριφορά. 

Ξέρετε, το νόμισμα, τα χρηματά σας, είναι μέσο αποθήκευσης αξίας. Η αγοραστική δύναμη δεν εξαρτάται μόνο από την οικονομία αλλά και από έσας. Αγοράζω φθηνά σημαίνει ότι αγοράζω για μια ζωή.

Facebook Comments