Η «καθαρή» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η αξιοσημείωτη άνοδος της Χρυσής Αυγής μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων, στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.

Ειδικότερα, οι «New York Times» επισημαίνουν πως το κόμμα του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, κάνουν λόγο για ένα «νεοναζιστικό και ξενοφοβικό κόμμα» που αρνείται την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος και που οι ελληνικές Αρχές «επιχείρησαν μάταια» να θέσουν εκτός νόμου.

Πραγματοποιώντας μία αποτίμηση του ευρωπαϊκού αποτελέσματος, συμπεραίνουν πως «οι ακραίες πολιτικές ομάδες με αντιευρωπαϊκή στάση προσέφεραν ένα γερό χτύπημα στα ακόμα κυρίαρχα, αν και πληγωμένα, καθιερωμένα πολιτικά κόμματα».

Παράλληλα, η «Wall Street Journal» υπογραμμίζει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως «δεν κατάφερε να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού». Όπως εξηγεί, ο κυβερνητικός συνασπισμός «ενισχύθηκε από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση των σοσιαλιστών» προσθέτοντας, ότι και τα δύο μέρη έχουν πετύχει αρκετές «συμβολικές νίκες» στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.

«Σ όλη την Ευρώπη, ευρωσκεπτιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και αριστεράς σημείωσαν σημαντικά κέρδη στις εκλογές, ενισχύοντας τα ποσοστά τους λόγω της χαμηλής προσέλευσης ψηφοφόρων» συνεχίζει, αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό αποτέλεσμα.

Επίσης, το πρακτορείο «Bloomberg» διατείνει πως «το κόμμα της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο με αρκετό ποσοστό ώστε να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά».
Καταλήγοντας, το αμερικανικό πρακτορείο εξαίρει την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής, την οποία χαρακτηρίζει ακροδεξιά και εθνικιστική.

Facebook Comments