Εκλογές ή ψηφοφορία, δημοκρατία ή μονοκομματισμός. Με σημείο αναφοράς τα διλήμματα αυτά, ή τουλάχιστον επικαλούμενα αυτά, τα οποία προκύπτουν από τη σημερινή ημέρα δημοτικών εκλογών στη χώρα, έχει διχαστεί η αλβανική πολιτική και η κοινή γνώμη στην Αλβανία.

Η σημερινή ημέρα εκλογών αμφισβητείται σε θεσμικό επίπεδο εφόσον ο αρμόδιος θεσμός, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ακυρώσει με διάταγμα την 30η Ιουνίου ως ημέρα διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη χώρα και όρισε με δεύτερο διάταγμα νέα ημερομηνία την 13η Οκτωβρίου. Επικαλέστηκε γι΄αυτό την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία και την ανάγκη αποφυγής κινδύνων αποσταθεροποίησης και ασφάλειας στη χώρα, όταν η αντιπολίτευση είχε δηλώσει αποχή και ήταν σε ανερχόμενες μαζικές κινητοποιήσεις και με βίαια επεισόδια.

Από τη δική του πλευρά το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα αγνόησε τα προεδρικά διατάγματα και προχώρησε κανονικά τις εκλογικές διαδικασίες, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι προέβησαν στις ενέργειες αυτές για να εμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε. Ένωση, επειδή φοβούνται την δικαιοσύνη.

Facebook Comments