Η άμμος στην κλεψύδρα λιγοστεύει και η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της 8 πλέον ημέρες προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς, οι επικεφαλής των οποίων αναχωρούν από την Αθήνα στις 24 του μήνα, εάν θέλουν να είναι έτοιμοι στο EwG 4 ημέρες αργότερα. Εκεί στόχος είναι η επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για να ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους από το Eurogroup της 5ης Δκεμβρίου.

«Το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο πιεσμένο, αλλά ρεαλιστικό και με λίγη καλή θέληση μπορούμε να έχουμε συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος» σχολίαζε ο Γιώργος Σταθάκης μετά το πρώτο «αναγνωριστικό» ραντεβού της Δευτέρας. Και πράγματι όλες οι πλευρές – τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι – δηλώνουν ότι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα, άγνωσται όμως παραμένουν αι βουλαί του ΔΝΤ. Γι’αυτό και όπως πληροφορείται το marketnews είναι πιθανό και το ενδεχόμενο καθυστερήσεων και άρα της επανόδου των θεσμών τον Δεκέμβριο για να «τελειώσουν» τη δουλειά μέσα στο 2016. Αυτό είναι το καλό σενάριο, το κακό των περαιτέρω καθυστερήσεων δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι….

Στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων – η οποία (πώς θα μπορούσε άλλωστε αλλιώς) επισκιάστηκε από την επισκεψη Ομπάμα – τα φώτα έπεσαν στην νέα υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Η κυρία Αχτσιόγλου πρωτάρα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι, τα τεχνικά κλιμάκια τα γνωρίζει από την καλή κι από την ανάποδη, είναι όμως πρωτάρα στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής. Το τρακ της φαινόταν ακόμη κι από το πώς περπατούσε στο λόμπι του Χίλτον κατευθυνόμενη στην αίθουσα των συσκέψεων, της έλειπε ο αέρας των υπολοίπων που έχουν κάνει το κεντρικό ξενοδοχείο δεύτερο τους σπίτι. Δεν την άφησαν όμως μόνη της καθώς παρόντες στο ραντεβού με τους θεσμούς ήταν και οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εργασίας σχολίαζαν ότι η νέα υπουργός ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές συμβάσεις, εξέφρασε την ισχυρή της αντίθεση σε τυχόν αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων τεκμηριώνοντας με στοιχεία ότι το Ελληνικό Δίκαιο είναι απολύτως συμβατό με το Ευρωπαϊκό. Η επιλογή πάντως των διαρροών για τα συγκεκριμένα ζητήματα δείχνει σαφώς και την κατεύθυνση των πιέσεων που δέχεται η κυρία Αχτσιόγλου.

Η λίστα πάντως με τις εκκρεμότητες περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τα ειδικά μισθολόγια, τις αποκρατικοποιήσεις, κομμάτια του Ασφαλιστικού αλλά και δημοσιονομικά με τους θεσμούς να υπολογίζουν τρύπα τουλάχιστον 1δισ€ τη διετία 2017-2018.

Facebook Comments