Λέγε-λέγε και… δίνε-δίνε, κάτι θα γίνει…, ελπίζει η κυβέρνηση. Γι αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις… προβλέψεις τους για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αλλά και έχουν αρχίσει να δείχνουν τον πραγματικό τους εαυτό, αυτόν των… παραχωρήσεων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το πολυπόθητο QE ολοένα και απομακρύνεται.

Οι συνεχείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει ουσιαστικά «παγώσει», δίνουν γερά χτυπήματα στην αξιοπιστία της Ελλάδας, ενώ αντίθετα με ότι διαμηνύει η κυβέρνηση, ακόμη και το «κλείσιμό» της δεν αρκεί για την ένταξη στο QE.

Λένε, «στόχος μας είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης άμεσα και θα ακολουθήσει η ένταξη της Ελλάδας στο QE έως τον Μάρτιο». Και λένε ψέματα. Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό δηλώσει πως για να αποφασίσει αν θα συμπεριλάβει τη χώρα μας στο πρόγραμμά της, θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και της πορείας της ανάπτυξης. Ο Μπενουά Κερέ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν αρκούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, και πως η ΕΚΤ θέλει να δει και «κάτι» να κινείται σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα. Για τα οποία, να σημειώσουμε, μοναδικός υποστηρικτής – άρα και σύμμαχος της Ελλάδας  – είναι το ΔΝΤ, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα… πρόβλημα να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα…

Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή του διάσταση, οι μόνες ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα για ένταξη στο QE είναι ή στις 9 Μαρτίου, ή στις 27 Απριλίου, ή στις 8 Ιουνίου, ή στις 20 Ιουλίου. Αυτές είναι οι ημερομηνίες κατά τις οποίες η ΕΚΤ πραγματοποιεί την συνεδρίαση νομισματικής της πολιτικής και μπορεί να λάβει μία σχετική απόφαση. Έως σήμερα, να τονίζουμε, δεν έχει καν τεθεί ως θέμα στο τραπέζι της ΕΚΤ.

Οι δύο πρώτες ημερομηνίες φαίνονται αρκετά… χλωμές, αφού – σε ότι αφορά τις 9 Μαρτίου – με την αξιολόγηση να μην έχει καν επανεκκινήσει την στιγμή που ήδη πλησιάζουμε στο τέλος Ιανουαρίου,  κάτι τέτοιο θεωρείται εντελώς… άπιαστο. Όπως σχολιάζει η Citi, οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα έχουν για μία ακόμη φορά κολλήσει λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018 και εν μέσω αυξημένης αντιπαράθεσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί ότι χωρίς να υπάρχει στο επόμενο διάστημα κάποια σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει καμία βιασύνη από πλευράς των Ευρωπαίων πιστωτών να επιτευχθεί μια συμφωνία αυτή τη στιγμή. “Εκτιμούμε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE τον Μάρτιο παραμένει εξαιρετικά απίθανη”, όπως τονίζει η Citi.

Σε ότι αφορά τον Απρίλιο, ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση – κάτι που αν δεν έχει γίνει νωρίτερα θα είναι εντελώς δύσκολο αφού είναι μία ημερομηνία ακριβώς στη μέση του διαστήματος μετά τις Ολλανδικές και πριν τις Γαλλικές εκλογές – είναι μαθηματικά αδύνατο να έχουν συμφωνηθεί ή έστω μπει στο τραπέζι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία και είναι απαραίτητα για να μπορέσει η ΕΚΤ να διεξάγει την δική της ξεχωριστή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Επαναλαμβάνουμε, χωρίς αυτήν την (επιτυχημένη) αξιολόγηση της ΕΚΤ το QE δεν μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα. Και σε αυτό να προσθέσουμε πως υπάρχουν χώρες εντός του Eurogroup που έχουν εκφράσει έντονη αντίθεση στην εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, με όλα να δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα μετακινηθεί για μετά τις γερμανικές εκλογές και ίσως και μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το 2018 δηλαδή που το QE δεν θα υπάρχει καν ως πρόγραμμα.

Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν, σε ότι αφορά το QE, πάμε για… καλοκαίρι και στη χειρότερη… ποτέ! Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το Δ.Σ της ΕΚΤ θα δώσει το πράσινο φως για την Ελλάδα, ειδικά την στιγμή που στα πρακτικά πρόσφατης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, αποκαλύφθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των μελών της σχετικά με τους νομικούς κινδύνους που προκύπτουν από τις υπερβολικές αγορές ομολόγων. Δεδομένης της προϊστορίας της Ελλάδας σε ότι αφορά την αξιοπιστία, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα βιαστεί να δώσει το Ok για το QE.

Επιπλέον, υπάρχει και άλλος ένας παράγοντας που δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά αφορά το πρόγραμμα QE μόνο του.  Και αυτό λέγεται «πληθωρισμός». Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντική άνοδο και αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα οι πιέσεις εντός ΕΚΤ – και ειδικά από την γερμανική πλευρά – για πιο αυστηρό περιορισμό του QE, θα ενταθούν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο λοιπόν ότι το QE στην σημερινή του μορφή θα υπάρχει για πολύ διάστημα ακόμη, παρά τις δηλώσεις Ντράγκι τον Δεκέμβριο.

Όπως έχει σημειώσει η Citi πρόσφατα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο όπου οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ θα ωθήσουν τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2% πιο γρήγορα από ό, τι προβλέπεται.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με σημάδια περαιτέρω σύσφιξης στην αγορά εργασίας – τα οποία ίσως συνοδεύονται από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τελικά ανακάμπτει χάρη στην ταχύτερη αύξηση των μισθών – και με αποδεικτικά στοιχεία ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται περισσότερο υποστηρικτική, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πιθανό να ξεκινήσουν πιο σθεναρή εκστρατεία υπέρ της πιο ραγδαίας μείωσης των μηνιαίων αγορών ή την οριστική διακοπή τους πριν από τον Δεκέμβριο, όπως επισημαίνει η Citi.

Με τα σημερινά δεδομένα λοιπό, μπορεί κανείς να συμπεράνει πως ακόμη και το καλοκαίρι είναι μία πολύ αισιόδοξη ημερομηνία για την Ελλάδα, με τις πιο… προσγειωμένες εκτιμήσεις να τοποθετούν την Ελλάδα εκτός QE… μια για πάντα.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει, πιθανώς μετά τις γερμανικές εκλογές, για μια πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.  Χωρίς μία σημαντικά μεγαλύτερη παράταση της ωρίμανσης των δανείων και περιόδων χάριτος, ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης πιθανότατα θα παραμείνει αβέβαιος και, πιο σημαντικό, η πορεία του χρέους μπορεί να μην είναι βιώσιμη, διακινδυνεύοντας την αναβολή της ένταξης στο QE μέχρι το τέλος του 2017 ή ακόμα και στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, όπως τόνισε. Ωστόσο, με δεδομένο ότι  η ΕΚΤ εφαρμόζει τον τελευταίο γύρο της επέκτασης του QE, υπάρχει ελάχιστος χρόνος για την κεντρική τράπεζα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Εάν πάει για το τέλος του προγράμματος, τότε το QE θα έχει τελειώσει.

Facebook Comments