Στο δημόσιο λόγο πολλές φορές δεν έχει σημασία τι λες αλλά πως το λες. Είναι πανεύκολο να παρασυρθείς από συναισθήματα ή κεκτημένη ταχύτητα και να αυτοακυρωθείς, να εκτεθείς, να χάσεις το δίκιο σου. Κάπως έτσι ο παρορμητικός αλλά σίγουρα χαρισματικός και θαρραλέος παρουσιαστής του ΣΚΑΙ Κωνσταντίνος Μπογδάνος πάτησε την περασμένη βδομάδα την μπανανόφλουδα και βρέθηκε εκτός του σταθμού που τον φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια. Θέλοντας να καταδείξει την ιδεολογική όσμωση και την συνύπαρξη πολλές φορές του χώρου της τρομοκρατίας με παλιά και νεότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε απλουστευτικά ότι “οι πρώην σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα έστειλαν τη βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο”. Κάποιοι είπαν ότι ήταν αδύνατο για τον κανάλι του να τον κρατήσει μετά από μια τέτοια δήλωση, οι περισσότεροι πολίτες ωστόσο πήραν το μέρος του δημοσιογράφου. Ακούστηκε απλουστευτικό, βαρύ, χοντροκομμένο αυτό που είπε ο Μπογδάνος; Ίσως ναι. Πόσο απείχε όμως από την πραγματικότητα; Έχει σχέσεις με την τρομοκρατία ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ; 
 
Σε θεωρητικό καταρχήν επίπεδο η πολιτική συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την τρομοκρατία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο είναι γεγονός. Βουλευτές του φορούν μέσα στο κοινοβούλιο μπλούζες που απεικονίζουν μολότοφ και αναρχικά σύμβολα, ενώ άλλοι δηλώνουν “αναρχικοί” μέσα στην ίδια τη Βουλή. Μέχρι και πριν λίγο καιρό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδίκαζαν ποτέ ευθέως περιστατικά βίας αναρχικών και τρομοκρατών αλλά επιχειρούσαν πάντα να τους προσδώσουν ιδεολογικά άλλοθι ενώ είναι αμέτρητες οι κοινοβουλευτικές τους παρεμβάσεις για φυλακισμένους αναρχικούς και τρομοκράτες. Δεν περάσαν πολλοί μήνες από την αμίμητη δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα ότι η 17Ν είχε “ανθρώπινα ιδεώδη”… Σε κάθε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ μαζεύονται υπογραφές αλλά και χρήματα για άτομα που είναι στη φυλακή για συμμετοχή στην τρομοκρατία ενώ δεν ξεχνάει κανείς τον αγώνα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τόσο για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας όσο και για το “δικαιώμα στην εκπαίδευση” του αντιεξουσιαστή Νίκου Ρωμανού που συμμετείχε σε ληστείες με καλάσνικοφ. Ποιός ξεχνάει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα Δεκεβριανά του 2008 και την στήριξή του στα “παιδιά” που έκαιγαν επί δέκα ημέρες ανενόχλητα την Αθήνα; Αυτά είναι μόνο μερικά κρούσματα της πολιτικής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αναρχικούς και τρομοκράτες.
 
Όμως οι σχέσεις των δύο χώρων δεν σταματά εδώ.
 
Η πολιτική όσμωση Αριστεράς και τρομοκρατίας ξενικά πολύ παλιά τότε που ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ ήταν ΚΚΕ Εσωτερικού. Από τη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού ξεκινά το μετέπειτα ηγετικό στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΛΑ Κώστας Αγαπίου ενώ ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός συλλαμβάνεται μαζί με άλλους τον Οκτώβριο του 1971 για συμμετοχή στο “Κίνημα 20 Οκτώβρη” και κατοχή εκρηκτικών. Το 1982 συλλαμβάνεται μαζί με άλλα τρία άτομα για βομβιστική επίθεση στη γραμματεία της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων η νυν βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Λέβα η οποία πριν δυο χρόνια προκάλεσε σάλο με την επίσκεψή της στο στον Δημήτρη Κουφοντίνα στο νοσοκομείο της Λαμίας. Στελέχη της λεγόμενης “ανανεωτικής Αριστεράς” συνεχίζουν τον αντιδικτατορικό αγώνα και μετά την πτώση της Χούντας ιδρύοντας οργανώσεις όπως η 17Ν. Εκεί ξεκινά και η συμπόρευση τους στο πεζοδρόμιο αλλά και στα δικαστήρια αφού δικηγόροι του Συνασπισμού όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπερασπίζονται αφιλοκερδώς στις δικαστικές αίθουσες άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο Γιάννης Σερίφης. 
 
Πέρα από τους δικηγόρους του ΣΥΡΙΖΑ πολλά στελέχη του έχουν προσέλθει στα δικαστήρια ως μάρτυρες υπεράσπισης μελών της 17Ν. Π.χ.: Ο Δημήτρης Στρατούλης, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Γιάννη Σερίφη. Η προστάτης των μεταναστών, κ. Χριστοδουλοπούλου υπήρξε υπερασπίστρια κατηγορούμενων για συμμετοχή στην τρομοκρατική ομάδα ΕΛΑ και συγκεκριμένα του Κώστα Αγαπίου αλλά και της Ειρήνης Αθανασάκη. Συνήγορος του Ηρακλή Κωστάρη υπήρξε ο Χρ. Παπαδόπουλος ενώ ο Παναγιώτης Λάμπρου, μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στους μάρτυρες υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη. Ο Νίκος Γιαννόπουλος του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, υπερασπίστηκε τον αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα ως «αγωνιστή με ευγενή κίνητρα». Η Μάνια Μπαρσέφσκι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στη δίκη της 17Ν υπερασπίστηκε τον Σάββα Ξηρό επιμένοντας ότι πρόκειται για «δίκη φρονημάτων». Ο Δημήτρης Μπελαντής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την αποφυλάκιση των «πολιτικών κρατουμένων» Αλέκου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι Μανώλης Σαρρής, Τίτος Καρίμαλης, Γιώργος Μαρκατσέλης και Δημήτρης Καρακώστας, είχαν υπερασπιστεί τον έτερο εκτελεστή της 17Ν Χριστόδουλο Ξηρό κοκ.
 
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα στοιχεία που καταδεικνύουν τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τον χώρο της τρομοκρατίας. Μπορεί η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι η μήτρα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα είναι η άκρα Αριστερά και η αποστροφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου να ενόχλησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πραγματικότητα δεν αλλάζει και η ιστορία δεν παραγράφεται. Και δυστυχώς γι αυτούς η παράταξή τους δεν έχει ιστορία αλλά ποινικό μητρώο…

Facebook Comments