Σφίγγει τα ζωνάρια η τρόικα σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες και υποδεικνύει προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν λύσεις στο πρόβλημα χωρίς άλλη χρονοτριβή.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων των διεθνών πιστωτών που είχε τις τελευταίες δύο μέρες με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, με το εθνικό συμβούλιο οικονομίας, με εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και με άλλα οργανωμένα σύνολα, επικεντρώθηκε στο καυτό θέμα των NPLs.

Οι δανειστές της κυπριακής δημοκρατίας έστω και με διακριτικό τρόπο, όπως τους χαρακτηρίζει, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για τον καλπασμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και για τη δυστοκία που παρουσιάζεται στην αποπληρωμή τους.

Τα NPLs αγγίζουν σήμερα τα €26,5 δισ. και δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης το τελευταίο διάστημα κοντά στο 45% του συνόλου των δανείων στο σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικότερα στη συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου, οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας ζήτησαν να ενημερωθούν διεξοδικά για τα μέτρα που λαμβάνει η τράπεζα για την καλύτερη διαχείριση των NPLs.

Στη συνάντηση που ήταν παρόντες μεταξύ άλλων εκ μέρους της BOCY ο πρόεδρος του ΔΣ Κρίστης Χασάπης και ο CEO John Hourican, προέβησαν σε ενημέρωση σε σχέση με την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, σε συνάρτηση με τα μέτρα που λαμβάνονται για μείωση του λειτουργικού και εργατικού κόστους.

Αναφέρθηκαν στην πρόσφατη πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στην Ουκρανία και τα οφέλη που προκύπτουν από την πράξη αυτή, όπως επίσης και για το σχεδιασμό της διοίκησης για διαχωρισμό της BOCY και στη δημιουργία τράπεζας αναπτύξεως η οποία θα επιληφθεί των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι πιστωτές ενημερώθηκαν για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ομάδας διαχείρισης που λειτουργεί στην Τράπεζα Κύπρου με κύριο αντικείμενο τα NPLs και για τις μεθόδους που εφαρμόζονται στο πλαίσιο ενός διακανονισμού με τους δανειολήπτες και κυρίως με τους μεγάλους χρεώστες.

Οι επικεφαλής της τρόικας, άφησαν να εννοηθεί προς το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ότι το θέμα των NPLs θα αποτελέσει το μεγάλο μέρος της συζήτησης που θα έχουν με την κεντρική τράπεζα και με τον υπουργό οικονομικών, με τον οποίο θα έχουν σήμερα την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση.

Θεωρούν ότι πέραν των όποιων κινήσεων για διαχωρισμό της Τρ. Κύπρου αλλά και των νομοθετικών ενεργειών για επίσπευση των εκποιήσεων και βελτίωση του πλαισίου για αφερεγγυότητα, οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες να περιορίσουν τις στρατηγικές χρεοκοπίες.

Συνάντηση είχε η τρόικα και με τη συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΥΚ Χρήστος Χαραλάμπους κάλεσε τους βιομήχανους που είναι μέλη της ΟΕΒ να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

«Τα μεγαλύτερα ποσά τα χρωστούν τα μέλη της ΟΕΒ και γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια πάνω στην ΟΕΒ», είπε.

Facebook Comments