Την σκυτάλη των αποφάσεων για την Ελλάδα μετά τις Βρυξέλλες, αναγκαστικά παίρνει η Φρανκφούρτη. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι ο Ντράγκι είναι αυτός που θα καθορίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις ελληνικές τράπεζες τις επόμενες ημέρες και μέχρι το δημοψήφισμα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ στην αυριανή του τηλεδιάσκεψη θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Eurogroup του Σαββάτου. Τα σενάρια είναι δύο: είτε να γίνει δεκτή η πρόταση του Αλέξη Τσίρπα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος μέχρι να διεξαχθεί τοδημοψήφισμα είτε να μην δοθεί ούτε μία ώρα παράτασης πλέον τις 30ης Ιουνίου.

Αν γίνει το πρώτο, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ μέσω του ELA, έστω και με τη… σταγόνα.

Στο δεύτερο σενάριο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι λήγει το πρόγραμμα χωρίς φυσικά να υπάρξει αξιολόγηση και ούτε προοπτική επίτευξηςσυμφωνίας ( που είναι ουσιαστικά οι απαιτήσεις του Ντράγκι για να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ) όποτε το πιθανότεροείναι πως θα οδηγηθούμε σε να ολιγοήμερο κλείσιμο των τραπεζών αλλά και επιβολή capital controls.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων αποτελούν απόφαση της κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αν και μέχρι σήμερα έχει αποκλειστεί αυτό το ενδεχόμενο, διεθνείς αναλυτές με μπαράζ εκθέσεών τους έχουν προβλέψει ότι αυτό αποτελεί το νέο σενάριο για την Ελλάδα.

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα πάντως είναι ότι το πρόγραμμα θα λήξει και δεν θα γίνει δεκτή η παράτασή του καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί πολλαπλές διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης, και με δεδομένο τον τόνο της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού είναι απίθανο να υπάρξει πολιτική… όρεξη να δώσουν στην Ελλάδα παράταση.

Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η ΕΚΤ να αποφασίσει να μην αυξήσει άλλο τον ELA , ή να αποφασίσει του κούρεμα των εγγυήσεων.

Βάση για τις αποφάσεις Ντράγκι είναι φυσικά το Eurogroup  με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί παράταση και πως οι προτάσεις των θεσμών μετά και την απόφαση για δημοψήφισμα, δεν ισχύουν και έχουν αποσυρθεί , ενώ πηγές στην Κομισιόν  επισημαίνουν ότι είναι αβάσιμες οι φήμες που αναφέρονται σε νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση του Ντάισελμλπουμ ότι τη απόφαση της Αθήνας για δημοψήφισμα ήταν μια αρνητική έκπληξη και ότι η Αθήνα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, ενώ ήταν ακόμη ανοικτή…

Τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, το ίδιο λοιπόν και τα σενάρια. Λίγα 24ωρα… ή και λίγες ώρες υπομονή (και ψυχραιμία)…

Facebook Comments