Η νάρκη της ακρίβειας και ο κίνδυνος της Ουκρανίας
Οι εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κρίνονται στο πεδίο της οικονομίας
Οι εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κρίνονται στο πεδίο της οικονομίας
Οι εκλογές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κρίνονται στο πεδίο της οικονομίας. Αυτό πλέον, μετά από δεκαετίες, το έχουν καταλάβει όλοι και πρώτη η ΝΔ, η οποία πριν το 2019 κέρδισε με βασική σημαία τη μείωση των φόρων και εισφορών. Και καλά έκανε, διότι, επί ΣΥΡΙΖΑ, δεν τολμούσες να έχεις ένα καλό μισθολόγιο και να κρατάς και ένα μπλοκάκι. Ήρθε, όμως, η ακρίβεια, μετά την έξαρση της πανδημίας, να δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλο σημαντικό πρόβλημα. Και στο Μαξίμου το υποτίμησαν. Θυμάμαι σαν τώρα εκείνο το κυβερνητικό στέλεχος που σε μια σύσκεψη έβαζε θέμα για τα κανάλια που…υπερβάλλουν και κάνουν θέματα με ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές. Δεν του άρεσε, διότι το έβρισκε λαϊκίστικο, αλλά τώρα έχει στρωθεί και αυτός, όπως και άλλοι, μπας και βρουν μια λύση. Διότι, με τις τιμές στα ράφια σε αυτά τα επίπεδα, αλλά και την τιμή των καυσίμων στον Θεό, όσες αντισταθμιστικές παρεμβάσεις και να γίνουν απλώς περιορίζουν τη ζημιά. Ήδη, δε, σε νησιά του Αιγαίου αυτή τη στιγμή η βενζίνη είναι πάνω από τα 2 ευρώ και έρχεται καλοκαίρι.
Η ακρίβεια είναι νάρκη για κάθε κυβέρνηση και, προφανώς, και για την κυβέρνηση της ΝΔ. Από την άλλη, όμως, δεν μπορείς να ξοδέψεις αλόγιστα, όχι μόνο γιατί σε βλέπουν οι αγορές που σου δανείζουν, αλλά και γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Ελλειμματικός είναι ο προϋπολογισμός ακόμα και ελλειμματικός θα είναι και του χρόνου. Συνεπώς, οι γαλαντομίες πρέπει να γίνουν με φειδώ και όσοι έχουν πολύ γενναιόδωρες σκέψεις με το βλέμμα στην κάλπη, θα πρέπει να τις χαλιναγωγήσουν.
Υπάρχει, δε, μια ακόμα παράμετρος στην όλη εξίσωση: η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά στην αγορά ενέργειας. Αν οι Ολυμπιακοί της Κίνας παρέλθουν και η Ρωσία, εν τέλει, υλοποιήσει τις σκέψεις της μετά το μορατόριουμ και με δεδομένες τις σκληρές θέσεις των Αμερικανών, οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι η παράπλευρη απώλεια, μιας και οι ΗΠΑ δεν είναι εις θέσιν να διαθέσουν αντίστοιχες ποσότητες υγροποιημένου αερίου για να «ρεφάρουν» τη ζημία που θα προκληθεί. Εξ ου και σωστά η Ελλάδα που δεν έχει να κερδίσει τίποτε από μια έκρηξη στην Ουκρανία προσπαθεί να παίξει γεφυροποιητικό ρόλο.
Facebook Comments