Στη Βουλή αναμένεται να προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το μεσημέρι, κατά τη διαδικασία κύρωσης της ανανέωσης της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας για μια ακόμα πενταετία και έπειτα εις το διηνεκές.

Η ψήφιση της ανανέωσης της αμυντικής συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, έρχεται σε μια περίοδο σύσφιγξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ενόψει της μετάβασης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Σήμερα, δε, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και την πρώτη επίσημη γνωριμία του με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζωρτζ Τσούνης, ο οποίος θα περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, λίγες μέρες πριν βρεθεί και αυτός στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το κεντρικό μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση ως προς τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και τις διεθνείς της συμμαχίες. «Όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα», είπε χθες στην Π.Ε. ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας τον βασικό άξονα, στον οποίο θα κινηθεί σήμερα, επιχειρώντας να «στριμώξει» τον κ. Τσίπρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει την επικαιροποίηση της MDCA, με το επιχείρημα ότι παραχωρείται «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ έναντι αμφίβολων ανταλλαγμάτων.

Γιώργος Ευγενίδης

Facebook Comments