Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το τέλος μιας μακράς περιόδου αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής και των οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων.

Μετά από τη λήξη του έκτακτου προγράμματος PEPP τον περασμένο Μάρτιο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουλίου τερματίζει και το «κλασσικό» πρόγραμμα αγοράς assets (APP), ενώ τον ίδιο μήνα –  και για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια – θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με μία δεύτερη ίσως και πιο επιθετική αύξηση – εάν οι προοπτικές του πληθωρισμού επιμείνουν ή επιδεινωθούν – να ακολουθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί επίσης με σταδιακές αυξήσεις.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν έδωσε καμία νέα λεπτομέρεια σχετικά με κάποιο νέο εργαλείο στήριξης της αγοράς ομολόγων και περιορίστηκε στο να επαναλάβει ότι η Τράπεζα ήδη διαθέτει το εργαλείο των επανεπενδύσεων του PEPP και πως εάν χρειαστεί, σε περίπτωση κατακερματισμού της αγοράς, θα σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο. Οι αγορές «απάντησαν» με ισχυρό sell-off στα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά της περιφέρειας, με τους επενδυτές να «τεστάρουν» την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, με τους αναλυτές τα HSCB, της Citi, της Bofa, της Société Générale και της Capital Economics να προβλέπουν περαιτέρω ισχυρές πιέσεις στην αγορά και διεύρυνση των spreads. Και Όσο πιο μεγάλες και επιθετικές είναι οι αυξήσεις των επιτοκίων, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο «πόνος» στην αγορά ομολόγων.

Οι διεθνείς οίκοι βλέπουν πλέον πολύ επιθετικότερες και ταχύτερες αυξήσεις, πέραν του Ιουλίου, με τα επιτόκια στην ευρωζώνης να σκαρφαλώνουν ακόμα και στο 2% έως τα μέσα του 2023.

Πιο αναλυτικά, η Deutsche Bank τονίζει πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό και έτσι εκτιμα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες και συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων στο επόμενο 12μηνο.  Οι νέες προβλέψεις της για τα επιτόκια είναι μία αύξηση 25 μ.β τον Ιούλιο, 50 μ.β τον Σεπτέμβριο, 50 μ.β τον Οκτώβριο και 25 μ.β τον Δεκέμβριο. Το επιτόκιο καταθέσεων θα βρεθεί στο 1% μέχρι το τέλος του έτους. Στη συνέχεια αναμένει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τα επιτόκια να κινούνται στο 2% έως τον Ιούνιο του 2023.

Κατά την Société Générale, με την ισχυρή δέσμευση στον στόχο για τον πληθωρισμό, πιστεύει τώρα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης φέτος (και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο). Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από αυτό που προβλέπει η ΕΚΤ και αναμένει έτσι άλλες 50 μονάδες βάσης αύξηση τον Οκτώβριο. Από εκεί και πέρα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι για λιγότερες αυξήσεις, ειδικά καθώς αναμένεται κάποια αδυναμία στην κατανάλωση προς το τέλος του έτους. Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στις αρχές του επόμενου έτους και οι ιταλικές εκλογές (πριν από τον Μάιο) ενδέχεται επίσης να έχουν ως αποτέλεσμα την παύση της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των εισερχόμενων στοιχείων.

H Goldman Sachs διατηρεί την πρόβλεψή της ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μ.β τον Ιούλιο, αλλά τώρα αναμένει αυξήσεις 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για μεγαλύτερη αύξηση εάν δεν βελτιωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό υποδηλώνει πιθανότητα για άνοδο 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι προβλέψεις της Goldman για τον πληθωρισμό (οι οποίες είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες), η αυξανόμενη μισθολογική πίεση και η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, υποδηλώνουν ότι είναι πιθανή νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο. Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει επιστροφή σε έναν πιο σταδιακό ρυθμό αυξήσεων της τάξης των 25 μ.β στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού το τέταρτο τρίμηνο και το επιτόκιο καταθέσεων να πλησιάσει το χαμηλότερο άκρο του εύρους του 1-2% για το ουδέτερο επιτόκιο πολιτικής που ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΚΤ . Αναμένει τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β η κάθε μία το 2023, συμπεριλαμβανομένου του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου και του Ιουνίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,75%.

«Το βασικό επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ θα μπορούσε να φτάσει το 1,5% έως το τέλος του 2023, με την πρώτη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης και στα τρία επιτόκια να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022 και τη δεύτερη για τον Σεπτέμβριο του 2022, πιθανώς με μεγαλύτερη αύξηση. Η μείωση του ισολογισμού θα πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να τερματίσει τις επανεπενδύσεις ληξιπρόθεσμων τίτλων που τηρούνται στο πλαίσιο ποσοτικής χαλάρωσης», εκτιμά από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings.

Όπως επισημαίνει η Bank of America, η ΕΚΤ είπε ότι i) έρχεται μια αύξηση 25 μ.β τον Ιούλιο, ii) είναι πιθανό να υπάρξει άλλη μια αύξηση τον Σεπτέμβριο και το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις επικαιροποιημένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, και iii) μετά τον Σεπτέμβριο, θα είναι κατάλληλη μια σταδιακή και σταθερή πορεία αυξήσεων. Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, αυτό σημαίνει ότι το Δ.Σ της ΕΚΤ έχει στο μυαλό του αυξήσεις 25 μ.β τον Ιούλιο, 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και 25 μ.β στη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αυτό δημιουργεί ένα χαμηλότερο όριο για το συνολικό ποσό των αυξήσεων το 2022 των 125 μβ. «Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για τον πληθωρισμό να τους εκπλήξει ανοδικά, ιδιαίτερα το γ’ τρίμηνο, επομένως είμαστε ακόμα αρκετά άνετοι με την πρόβλεψή μας για 150 μ.β αυξήσεις συνολικά για το 2022. Επομένως αναμένουμε αύξηση 25 μ.β τον Ιούλιο, 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μια τελευταία αύξηση 25 μ.β τον Δεκέμβριο», τονίζει η BofA.

Σύμφωνα με την Capital Economics υπό το φως του νέου guidance των επιτοκίων, αποτιμά πλέον μια αύξηση 25 μ.β τον Ιούλιο και μια αύξηση 50 μ.β τον Σεπτέμβριο, και εξακολουθεί να βλέπει το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει τουλάχιστον στο 0,75% μέχρι το τέλος του έτους και ένα ανώτατο όριο 1,5% το επόμενο έτος.

Η Barclays από την πλευρά της προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια και πλέον εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μ.β τον Ιούλιο, 50 μ.β τον Σεπτέμβριο και 25 μ.β τον Οκτώβριο του 2022. Πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο καταθέσεων φτάσει στις +50 μ.β. Εν όψει της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης, η βρετανική τράπεζα ανέμενε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση από τον Ιούλιο του 2022 και να σταματήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 με το επιτόκιο καταθέσεων στις +75 μονάδες βάσης. Ο κύριος λόγος που εκτιμά ότι ΕΚΤ θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης τόσο σύντομα είναι η άποψή της για την ανάπτυξη. Προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα μπει σε τεχνική ύφεση στο τέλος του έτους και θα σημειώσει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 0,5% το 2023, πολύ κάτω από το 2,1% που προβλέπει η ΕΚΤ.

Facebook Comments