Υπάρχει πράγματι κίνδυνος ένοπλη εμπλοκής και σύρραξης με την Τουρκία στους επόμενους μήνες; Υπάρχει κίνδυνος να ζήσουμε μια νέα υβριδική επίθεση εκ μέρους του καθεστώτος της Άγκυρας;

Όπως είχαμε ζήσει πριν από τρία περίπου χρόνια με την προσπάθεια των Τούρκων να στείλουν να παραβιάσουν τα σύνορά μας χιλιάδες παράνομοι μετανάστες; Σήμερα όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Είναι σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο έχει λυσσάξει εναντίον της Ελλάδος, επιχειρεί να μεταφέρει τα τεράστια προβλήματα, που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας σε μια παραληρηματική, παράλογη, αναθεωρητική, παρωχημένη αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Αντιπαράθεση που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο αλλά και με την κοινή λογική. Αλλά γι’ αυτό το λόγο το καθεστώς Ερντογάν καθίσταται ακόμα πιο απρόβλεπτο.

Η πατρίδα μας παρακολουθεί με ψυχραιμία και νηφαλιότητα τις τουρκικές προκλήσεις, κυρίως φραστικές επί του παρόντος. Κι η κυβέρνηση με σοβαρότητα και συνέπεια χρησιμοποιεί όλα τα υφιστάμενα διπλωματικά μέσα  για να εγείρει ένα διεθνές τείχος στον τουρκικό αναθεωρητισμό και παραλογισμό. Και σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει, παρά κάποιες μικρές παραφωνίες, όπως η πολιτική των ίσων αποστάσεων, που απαράδεκτα τηρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχούμε από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων. Ανησυχούμε αλλά δεν φοβόμαστε. Και τούτο διότι διαθέτουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φρόντισε να ενισχύσει και συνεχίζει να ενισχύει με τρόπο αποτελεσματικό και καταλυτικό για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδος είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν όποιονδήποτε εχθρό, και φυσικά την Τουρκία του Ερντογάν. Και αυτό το γνωρίζει και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος που. Και γνωρίζει ότι όσο περνά ο καιρός, χάρις  στις παραγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έχει κάνει η κυβέρνηση, σύντομα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι μακράν ισχυρότερες των τουρκικών.

Αυτός όμως μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που θα ενθάρρυνε το τουρκικό κατεστημένο να προκαλέσει μια ένοπλη επέμβαση στο Αιγαίο και στα νησιά μας τώρα, γιατί σύντομα γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί, θα είναι αδύνατο λόγω της ελληνικής υπεροπλίας να το κάνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι συμφωνώ με αυτή την άποψη αν και την λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Και την λαμβάνουν ακόμα σοβαρότατα υπόψη τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό όμως, επαναλαμβάνω, δείχνει ότι η τουρκική απειλή, όσο ενοχλητική και αν είναι, δεν μας φοβίζει. Η Ελλάδα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Υπάρχει και ένας, ίσως σοβαρότερος λόγος, να επιχειρήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν κάποιου είδους συμπλοκή με την Ελλάδα. Έρχονται εκλογές και στην Τουρκία την προσεχή άνοιξη. Κι όπως ήδη όλες οι δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν, το καθεστώς Ερντογάν κλυδωνίζεται και φαίνεται ότι για πρώτη φορά από τότε που παγιώθηκε στην εξουσία οτι θα χάσει τις εκλογές. Και αυτή τη φορά, ο τούρκος πρόεδρος δεν θα κινδυνεύσει μόνο να χάσει εκλογές αλλά ενδεχομένως και το ίδιο το κεφάλι του. Και μέσα σε μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται προσωπικά, είναι ικανός και για τις πιο παράλογες ενέργειες. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρή, έτοιμη για όλα, αποφασισμένη αλλά και ψύχραιμη. Κι είμαι βέβαιος ότι σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες ενωμένοι σαν μια γροθιά, θα αποτρέψουμε κάθε απειλή.

Facebook Comments