Νέα σενάρια πρόωρων εκλογών λαμβάνουν θέση στην επικαιρότητα για το φθινόπωρο. Τα τελευταία δύο χρόνια διακινούνται συχνά σενάρια πρόωρων εκλογών, αυτή τη φορά μετά επιτάσεως, εξάλλου πλησιάζουμε στην τετραετία.

Επιτέλους όμως, θα πρέπει να ξεφύγουμε από το δεδομένο προηγούμενο των πρόωρων εκλογών σε αυτή τη χώρα. Δεν εξυπηρετούν κανέναν οι πρόωρες εκλογές και κυρίως την χώρα και τους πολίτες.

Τα σενάρια αυτά διακινούνται συνήθως από τους ίδιους κύκλους, παράκεντρα εξουσίας, κομματικούς κύκλους που επιθυμούν αναταραχή, εξωτερικούς παράγοντες, ακόμα και μέλη της κυβέρνησης που έχουν κάποιους υπολογισμούς σχετικούς. Βέβαια στην πολιτική σπανίως βγαίνουν οι υπολογισμοί, αν ήταν έτσι θα εκλέγονταν πάντα οι ίδιοι. Η δημοκρατία μας εξασφαλίζει την σωστή αποτύπωση κατά περίπτωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Για πολλούς λόγους επιπροσθέτως, η παρούσα συγκυρία δεν ευνοεί την προσφυγή στις κάλπες, είναι επικίνδυνο, πιθανόν να έχουμε ακυβερνησία, επαναληπτικές εκλογές ίσως, παράλληλα με σοβαρά θέματα στην οικονομία, την ενέργεια, την γενικότερη ευρωπαϊκή κρίση και κυρίως την τούρκικη απειλή.

Δεν μας επιτρέπουν όλα αυτά χαλαρότητα, δύο προεκλογικές περιόδους και ανασφάλεια.

Θεωρώ ότι η σοφή επιλογή θα είναι η εξάντληση της τετραετίας χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Εξάλλου κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα την ακριβή κατάληξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, είτε το φθινόπωρο, είτε του χρόνου.

Η χώρα χρειάζεται στην παρούσα φάση μια στιβαρή και σταθερή κυβέρνηση, όπως είναι τώρα.

Εν πάση περιπτώσει, δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή ή εναλλακτική στην παρούσα διαχείριση της χώρας. Τα προβλήματα είναι αλλού, στην Ευρώπη, στην αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα όλου του ευρωπαϊκού νότου.

Facebook Comments